Šta se zapravo dešava u vašem mozgu tokom orgazma?

0

Jutjub
Ovako izgleda mozak žene za vreme orgazma
 

U funkcionalnim mašinama za magnetnu rezonancu naučnici mogu da vide koji delovi našeg mozga se oktiviraju u kom trenutku. A kada ćovek doživi orgazam, njegov mozak bukvalno svetli poput velikog vatrometa! Naučnici su israživali ovaj fenomen preko 20 godina, ievo šta su sve saznali.

Genitalna stimulacija šalje signale mozgu da je vreme za akciju

Signali stižu u limbički sistem mozga, koji kontroliše emocije. Tu se nalazi i hipotalamus, koji je odgovoran za pamćenje i maštanje, ali i amigdala, deo mozga koji takođe kontroliše emocije, seksualnu funkciju, strah i agresiju. To ne podrazumeva nužno grubi seks, ali treba imati u vidu da je i ovaj deo mozga aktivan.

Kad smo već kod grubog seksa…

Neka područja mozga reaguju i na orgazan i na bol! Ovi delovi mozga se "pale" kada ste uzbuđeni, a aktivnost se pojačava tokom seksa. Naučnici kažu da možda upravo zato stvari poput grickanja i udaranja ne bole toliko tokom seksa. To takođe objašnjava i zašto izraz lica prilikom orgazma podseća naizraz lica koji pravite kada se polijete vrelom kafom!

A oni čudni izrazi lica…

Do izraza lica i grčenja prsta na nogama dolazi usred povećane aktivnosti u malom mozgu, koji je odgovoran za grčenje mišića usred seksa!

BUM – ORGAZAM!

Sve što se dešaa i minutima pre orgazma sada dolazi do vrhunca, aktivira se hipotalamus i dolazi do velikog finala moždane aktivnosti. Srce lupa kao ludo, zenice su raširene, teško dišete a obrazi vam rumene… Za sve to možete da se zahvalite hipotalamusu!

Tokom orgazma, telo oslobađa oksitocin

To je hormon i neurotransmiter koji proizvodi čuveni hipotalamus. Kod mnogih žena, ovaj hormon može da dovede do kontrakcija u toku orgazma. Možda ste čuli da ovo jedinjenje nazivaju "hormonom zbližavanja", ali naučnici tvrde da nema dokaza da on zapravo izaziva neke emocije. Zapravo, on je jednostavno efekat orgazma.

A mozak vas nagrađuje slatkim, slatkim dopaminom

Postoji jedan deo mozga koji je odgovoran za "nagrade" – onaj sjajan osećaj koji imate kada konačno pojedete parče čokolade, ili kada zapalite cigaretu nakon nekoliko sati suzdržavanja… E pa za to je odgovoran taj deo mozga, koji se stručno naziva nukleus akumbens. A tokom orgazma, u ovaj deo mozga stiže hormon dopamin, zbog kog se osećate srećno i zadovoljno. Zato aučnici tvrde da bi orgazam mogao da vas navede da zapravo poželite još više seksa!

A posle orgazma…

Osećate se opušteno, smireno i možete da uživate. Nakon orgazma, ceo mozak se brzo "hladi i gasi", te se osećate kao da vam se sve ravno. Genitalna stimulacija ništa ne radi, a penis sada uopšte ne zanima seks!

Uostalom pogledajte kako izgleda mozak tokom orgazma:

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here