EPA/Boris Pejović
Dritan Abazović

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović govorio je danas o odnosu Crne Gore prema regionalnim iniicijativama i rekao da smatra da je ideja Otvorenog Balkana od starta, kako kaže, prilično loše komunicirana.

– Regionu treba poverenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo – naveo je Abazović na konferenciji SEESOXeesox-a (South East European Studies at Oxford) koja je održana na temu “Otvroreni Balkana i/ili Evropska unija”.

Naveo je da Crna Gora snažno podržava svaki vid unapređenja saradnje i istakao da je za njegovu zemlju EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu.

– Ako na Open Balkan gledamo kao aleternativu EU onda mi nismo za to, ali nisam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama. Naprotiv, svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama. Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija ”stuba” transformacije regiona – vladavina prava i ekonomija – rekao je Abazović, preneo je podgorički portal CdM.

Na pitanje kako se percepira ideja Open Balkan u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ideja od starta prilično loše komunicirana.

– Ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje ”velikodržavni” projekti, oni su logično protiv. Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija menja. Regionu treba poverenje, a to je nemoguće izgraditi ako u svemu vidimo neprijateljstvo – rekao je Abazović.

Ponovio je svoju tezu da se zalaže za promociju “evropskog duha”, a to znači da granice ne treba menjati, nego ih učiniti nevidljivim.

Osim Abazovića na konferenciji su učestvovali i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, glavni pregovarač Albanije sa EU i drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here