Tanjug
Crnogorski policajci (Foto: Arhiva)

Jake snage specijalaca prebačene su na sever Crne Gore i za sada asistiraju u krečenju trobojki i pretresaju građane okupljene u blizini. A pošto lokalni policajci idu na litije – vlastima je očigledno bilo potrebno pojačanje, piše Sputnjik.

Uprava policije Crne Gore donela je odluku da pripadnici Sektora specijalne policije budu raspoređeni u Centrima bezbednosti u tri najveća grada na severu zemlje – Bijelom Polju, Beranama i Pljevljima.

Sektor specijalne policije čine Protivteroristička jedinica (PTJ), Posebna jedinica policije (PJP) i Jedinica za podršku i logistiku.

U internoj odluci koju je potpisao direktor crnogorske policije Veselin Veljović se navodi da specijalne policijske snage više ne mogu bez pisanog naređenja izlaziti na ulicu, osim u slučajevima krajnje nužde – terorističkog akta, talačke situacije i otmice vazduhoplova.

U svim ostalim slučajevima, kako navode mediji u Crnoj Gori, odluku će doneti pomoćnik direktora za Sektor specijalne policije Zoran Tomčić, uz saglasnost Veljovića. U međuvremenu, u javnosti vlada uverenje da su specijalci poslati na sever Crne Gore da bi pomogli policiji u akciji prekrečavanja crnogorskih trobojki.

Bjelopoljac Radovan Rakočević, koji je i sam doživeo neprijatnost da bude pretresan samo zato što se, kako kaže, sa drugovima nalazio u blizini jedne od oslikanih crnogorskih trobojki u svom gradu, za Sputnjik kaže da je specijalna jedinica išla zajedno sa policijom koja je skidala zastave, što, po njemu, samo može predstavljati jedan vid zastrašivanja građana.

On dodaje da je u utorak, iz čista mira, dok je bio sa drugovima na parkingu, policija „doletela da ih pretrese kao kriminalce“.

– Prolazili smo pored jedne od oslikanih trobojki i zaustavili se da je pogledamo. Nakon pet ili deset minuta stigli su specijalci. Tu je bilo jedno četiri policijska automobila i peti kombi Specijalne antiterorističke jednice (SAJ) – kaže Rakočević.

On je ubeđen da je u pitanju pokušaj uvođenja psihoze straha među građane na severu Crne Gore.

– Sve se svodi na to da žele da preplaše i zastraše narod. To možda može da utiče na neki deo njihovih glasača koji idu na litije. Sinoć je, na primer, Bijelo Polje bilo pusto, na ulici nismo mogli da sretnemo ni osobu ni automobil, ništa… Bila je samo policija koja kruži, što baš i nije uobičajeno stanje u gradu – kaže Rakočević, koji ipak poručuje da narod nema više čega da se plaši i da treba samo da nastavi mirno svojim putem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here