comons.wikimedia/Suradnik13
Hrvatski vojnici

Hrvatski sabor usvojio je nedavno inicijativu da se urede grobna mesta ubijenih ustaša i domobrana sahranjenih na zagrebačkom groblju Mirogoj.

U međuvremenu austrijske vlasti su ponovo zabranile okupljanje u Blajburgu i tako sprečile komemoraciju “hrvatskim žrtvama iz vremena NDH”. Zato iz Hrvatske stiže još jedna inicijativa da se komemoracija ubuduće održava kod Crkve hrvatskih mučenika u mestu Udbina u Lici.

Inicijativa o obnovi grobnih mesta ubijenih ustaša koji su sahranjeni na zagrebačkom groblju Mirogoj, a koju je usvojio Hrvatski sabor predstavlja anticivilizacijski čin kaže za Radio Beograd kustos beogradskog Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.

– Ne mogu da podržim inicijativu koja će u jednom javnom prostoru isticati ljude koji su činili najstrašnije zločine tokom Drugog svetskog rata jer upravo na groblju Mirogoj se nalazi partizansko groblje, a na parceli 142 grobnica gde su pokopana deca sa Kozare postradala 1942. godine od pripadnika tih vojski za koje se danas opredeljuju sredstva da se njihovo groblje obnovi – navodi Arbutina.

Za predsednika Udruženja “Jadovno 1941” iz Banjaluke Dušana Bastašića usvajanje inicijative o uređenju grobnih mesta ustaša na zagrebačkom Mirogoju nije iznenađenje.

– To je samo jedna etapa u realizaciji vekovnog strateškog plana katoličke crkve u Hrvatskoj da se “zaore istočna njiva”. Sada je u toku tzv. mirnodopska etapa, bez oružja, nakon onih ratnih gde se nastoje abolirati tadašnje hrvatske oružane formacije i Nezavisna Država Hrvatska – ističe Bastašić.

U međuvremenu, dok austrijske vlasti najavljuju zabranu okupljanja u Blajburgu, pokreće se inicijativa da se slična komemoracija ubuduće organizuje u ličkom mestu Udbina gde Srbi i danas čine većinu stanovništva. To je očekivana inicijativa smatra Bastašić.

– Na području Like je formiran prvi likvidacioni centar Nezavisne Države Hrvatske kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag gde je od kraja aprila do kraja avgusta 1941. ubijeno ne manje od 38 hiljada Srba i 2000 Jevreja. To pokazuje da se Hrvatska nije suočila sa tim delom svoje prošlosti, tim mračnim delom, a još manje da je prošla onaj proces koji su prošli Nemci, a to je proces denacifikacije. U Hrvatskoj proces deustašizacije nikada nije ni počeo. Ovo su samo posledice – rekao je Bastašić.

Kustos Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina najavljuje da će sve međunarodne institucije biti upoznate sa dešavanjima u Hrvatskoj. Biće obavešteni muzej Jad Vašem u Jerusalimu, Memorijalni muzej Holokausta u Vašingtonu i Međunarodna organizacija IHRA koja se bavi obrazovanjem, istraživanjem i očuvanjem sećanja na Holokaust.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here