Screemshot

Pre 100 godina, u tadašnjoj Srbiji, Nova godina koju danas najvećim delom proslavljamo, nije bila priznavana.

Tako, pravoslavni živalj nije puno mario za proslavu 31. decembra i doček 1. januara.

To dokazuje i izveštavanje listova Vreme i Pravda, koji o dočeku ove Nove godine gotovo da i nisu izveštavali 1. januara. Osim nekoliko redaka i čestitke katoličkim vernicima.

Kako je list Vreme pre 100 godina preneo, iako još nepriznata, pošto dolazi pre Božića, zvanična Nova godina je ipak dočekana svečano i od strane nekih starih Beograđana. Svuda je bilo svečanog raspoloženja, muzike i veselja.

Najotmeniji Beograd se skupio u prostorijama srpskog kralja. U igrama i sa konfetama dočekan je čas kada se ugasila svetlost, i ispratila Stara godina i objavila Nova, uz kucanje 12 časova. Tu je bio prisutan veliki broj dama i stari Beograđani i svi su zajedno dočekali Novu godinu.

Vesti iz sveta

Amerika se oruža

Iz Vašingtona su javili da je Senat odobrio budžet mornarice od 325 miliona dolara. Ali zatim je usvojen i dodatak kojim predstavnička kuća traži da se otvore novi pregovori, koji bi trebalo da dovedu do ograničenja naoružanja.

Bura u Njujorku

Kako su mediji javili, užasna bura pogodila je Njujork i načinila ogromnu štetu. Svi kanali komunikacije su prekinuti.

Zavere u Italiji

Iz Italije su 1. januara stigle vesti o zaveri. Izvršena su brojna hapšenja zbog zavere protiv državne sigurnosti. Pronađeno je brojno oružje i dokumenti, a zavera je bila proširena u više gradova.

Ultimatum Nemačkoj

Tri evropske države uputile su ultimatum Nemačkoj. Ambasadori Francuske, Italije i Engleske složili su se da prinude Nemačku da pristupi međunarodnoj konvenciji za vazduhoplovstvo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here