EPA-EFE
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru da bi poštovanje dogovora postignutih u razgovorima između Ukrajine i Rusije ranije ovog meseca u Istanbulu koristilo svim stranama, saopšteno je danas iz njegove kancelarije.

„Predsednik Erdogan, koji je istakao važnost postizanja primirja, efikasnog rada na humanitarnim koridorima i sprovođenja bezbedne evakuacije, istakao je da će Turska nastaviti da čini sve što može da obezbedi trajni mir“, navodi se u saopštenju, prenosi Rojters.

Turska, koja održava dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom, bila je domaćin dva odvojena razgovora između sukobljenih strana i nastoji da organizuje sastanak predsednika dveju zemalja.

Erdogan je u nedelju razgovarao i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, navodi britanska agencija.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u Marijupolju i bezbednom izlasku turskih brodova iz crnomorskih luka.

Putin je obavestio Erdogana da je ukrajinski grad Marijupolj “oslobođen” i da tamo nisu u toku nikakve vojne operacije, te da Kijev treba da pozove svoje borce u kompleksu Azovstalja da se predaju, a da će im Moskva garantovati život, medicinsku negu i lečenje u skladu sa međunarodnim pravnim standardima, prenosi Rojters.

Putin i Erdogan su se složili da ministarstava odbrane dveju zemalja nastave koordinaciju kako bi se obezbedio siguran izlaz turskih brodova iz crnomorskih luka rutom koju će osigurati Rusija, saopštila je pres služba Kremlja nakon telefonskog razgovora dvojice zvaničnika.

Turski ministar saobraćaja i infrastrukture izjavio je sredinom aprila da Ankara pregovara sa Moskvom i Kijevom o svojim brodovima blokiranim u blizini ukrajinske obale Crnog mora, prenosi ruska agencija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here