EPA-EFE/FILIP SINGER
Vodeni topovi na demonstrante u Berlinu

U masi od nekoliko hiljada demonstranata koja je opkolila prostor oko Brandenburške kapije, bilo je različitih parola i poruka vlastima koje stoluju u neposrednoj blizine tog dela grada, u vladinoj četvrti koju čine zgrade ureda saveznog kancelara, Rajhstag kao sedište Bundestaga (parlamenta) i brojne zgrade u kojima svoje biroe imaju poslanici.

Protiv mera koje bi trebalo po kratkom postupku da zaustave pošast kakva je pandemija korone, nošeni su transparenti sa različitim porukama.

“Sloboda, poštenje i samoopredeljenje”, napisala je na svom transparentu jedna od učesnica protesta. Njen cilj je očito bila namera vlasti da prilikom donošenja novih, oštrijih mera ograničenja, izbegnu poslanike Bundestaga i sve rešavaju u krugu izvršne vlasti koju čine kancelarka Angela Merkel i 16 pokrajinskih premijera.

Drugi demonstrant je na svojoj maski nosio poruku da je u Nemačkoj na delu diktatura.
Procene oko broja učesnika protesta se, po običaju razlikuju u zavisnosti od toga ko je “brojao” ljude u masi. Uglavnom se spominjao rastegljiv broj od 5.000 do 10.000.

Mirni demonstranti, od kojih su mnogi sedeli, nisu dali povoda policiji da po običaju deluje silom kao kada se suoči sa rušilačkim protestima. Zato je kažu predstavnici policije, posao oko okončanja demonstracija bio – kompleksan. Trebalo je sa osećajem za dozvoljene mere ubeđivanja poslati te ljudi kući. Kad to nije pomoglo, krenuli su vodeni topovi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here