Premijer Aljbin Kurti je u Minhenu na sastanku sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom rekao da Vlada Kosova podržava i da je posvećena pregovaračkom procesu u Briselu, ali i istakao da teritorijalni integritet i suverenitet Kosova treba da ostanu netaknuti, prenosi Reporteri.

Kako se navodi u saopštenju, Kurti je rekao da je kosovska vlada za principijelan i uravnotežen dijalog od kojeg građani Kosova i Srbije treba da imaju koristi kroz stabilan i funkcionalan sporazum u čijem centru je uzajamno priznavanje.

Kurti i Lajčak su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o narednim koracima u tom procesu.

U saopštenju se navodi da je Kurti istakao odlučnost da teritorijalni integritet, suverenitet, ustavnost i zakonitost ostanu netaknuti. Kurti je izrazio zahvalnost na posvećenosti podršci procesu dijaloga koji vodi EU, podršci Kosovu, kao i trajnom miru, dugoročnoj stabilnosti i regionalnoj bezbednosti.

Na sastanku je bilo reči i o regionalnoj saradnji, pri čemu je Kurti istakao snažnu podršku Berlinskom procesu i zajedničkom regionalnom tržištu.

Kurti je na Tviteru istakao da je sa Lajčakom diskutovao o “različitim stvarima koje se tiči dijaloga.

“Pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju odnosa koji je usredsređen na uzajamno priznanje jeste demokratsko, mirno i evropsko rešenje”.

 

Kako je naveo Lajčak na Tviteru “drago mi je što sam započeo dan sastankom sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji gde smo se prvi put sreli pre dve godine”.

“Imali smo detaljnu i konkretnu diskusiju o narednim koracima u dijalogu o normalizaciji sa Srbijom uoči sastanaka u utorak sa glavnim pregovaračima obe strane”, naveo je Lajčak.

2 COMMENTS

  1. Ako imalo mogu misliti, mogli su samo traziti izlaz iz lavirinta. Trebalo je ranije razmisljati, obavezno ukalkulisati i moguc poraz u plan. Svaka ideja je samo onoliko dobra, koliko je i ostvarljiva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here