Tanjug

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken su u zajedničkoj izjavi o Zapadnom Balkanu pozvali na deeskalaciju na KiM, nastavak dijaloga Beograda i Prištine i podržali pristupanje svih zemalja regiona EU.

Blinken i Borelj su u izjavi podržali teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i pozvali političke snage u Crnoj Gori da očuvaju “stratešku orijentaciju” koja vodi ka EU.

– Naglašavamo našu punu podršku procesu proširenja EU. Pristupanje EU, koji je prioritet za celi Zapadni Balkan, pomaže konsolidaciju demokratskih institucija i unapređenje vladavine prava – navode Blinken i Borelj i naglašavaju da pristupni pregovori s Albanijom i Severnom Makedonijom treba da počnu bez odlaganja.

Šefovi američke i evropske diplomatije naglasili su važnost dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao “ključnog mehanizma za postizanje sveobuhvatne normalizacije”.

– Nakon poslednjih sedmica napetosti na severu Kosova, ohrabrujemo obe strane da se uključe u kontinuiranu i održivu deeskalaciju i izbegnu radnje koje ugrožavaju stabilnost. Pozdravljamo i angažman Kosova u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponavljamo da je nasilje nad civilima, novinarima, policijom ili drugim vlastima neprihvatljivo – navode Borelj i Blinken.

U zajedničkoj izjavi Evropska unija i Sjedinjene Države navode da su “ujedinjene u čvrstoj podršci teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, kao i u zajedničkom radu na izbornoj i ustavnoj reformi i održavanju funkcionalnosti njenih državnih institucija.

– Ozbiljno smo zabrinuti zbog sve snažnije retorike podela u Bosni i Hercegovini. Pozivamo sve strane da poštuju i štite državne institucije, nastave konstruktivan dijalog i preduzmu korake za napredak na putu integracije u EU – saopštili su Borelj i Blinken.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here