Šta su srpski političari nasledili od svojih baka: Voće, zemljište, kuće ali i vaspitanje

0

Fonet/Z. M.
Njive, šume a najbitnije mu nasleđeno "domaće kućno vaspitanje": Zoran Babić
 

Iako bi se mnogi zaleteli i pomislili da su naši političari od svojih baka i deka nasledili veliko bogatsvo – izgleda da to nije slučaj, bar ne kada je u pitanju materijalno bogastvo, ali, svakako, mnogi od njih i danas uživaju u bogastvu mudrih misli i sećanja koje su njihove staramajke sa njima podelile.

Šef poslaničke grupe naprednjaka, Zoran Babić kaže da je od bake i deke nasledio njive i šume, ali ono što mu je daleko važnije je “domaće kućno vaspitanje”, kojem ga je naučila njegova “nana”.

– Ostavili su mi u nasledstvo voćnjake i šume koje ja, nažalost, nemam vremena ni da obiđem, a kamoli da obrađujem. Moje bake i deke i po očevoj i po majčinoj liniji nisu imali neko bogastvo koje bi se sada cenilo, već su sve ulagali u poljoprivredu, baš kao i većina ljudi u to vreme. Ali ono što je mnogo važnije, moja nana – majčina majka, vaspitavala me je sa mnogo topline, ljubavi i nežnosti i sada se često setim njenih njenih mudrih saveta, koje kao mali nisam razumeo, a koji sada itekako imaju smisao. Na tome ću joj uvek biti zahvalan – kaže Babić.

I funkcioner PUPS-a, Momo Čolaković, najradije se seća kako mu je baka pričala da je važno biti pošten i odgovoran.

"Glupa" tema za Palmu

Fonet/A. K.

Dragan Marković Palma nije hteo da razgovara o, kako je rekao, “ovim komičnim temama”.

– Mene zovite da pričamo o beloj kugi i radnim mestima. Ostalo me ne zanima – poručio je Palma.

– Možda zvuči šablonski, ali najvažnije u nasledstvo što mi je ostalo je jasno učvršćen stav da treba biti pošten, da treba imati odgovoran odnos prema radu i da nikada ne treba uzimati tuđe. Od bake, a ni od većine predaka nisam ništa nasledio, svu imovinu sam stekao svojim radom. Ali, od oca mi je ostao revolver-njegov zlatni trofej, sat koji je dobio kada je otišao u penziju i brijač kojim se brijao pedeset godina – rekao je Čolaković.

Svi političari sa velikom toplinom pričaju o svojim bakama i nekako se čini da su im se one najdovitljivije izreke, najbolji saveti najdublje i urezali. Tako funkcionerka SPS-a, Slavica Đukić Dejanović, s radošću se seća što ju je baka naučila šta znači šaputanje.

– Materijalne stvari su zanemarljive vrednosti. Meni je moja baka uvek pričala da voda šapuće, a ne da žubori. To je nešto gotovo najlepše što sam čula – rekla je Dejanovićeva.

Svi političari su svesni da je lepo detinjstvo i prisustvo bake u njemu nezamenjivo, pa i oni koji nisu imali bake i deke kao Zorana Mihajlović.

– Nažalost i jedna i druga baka su umrle kada sam bila jako mala, baš kao i moje deke. pa taj deo detinjstva sa bakom i dekom nisam ni imala. Imam sreću da moj sin sada ima baku i da uživa u tome – rekla je potpredsednica Vlade Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here