pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svaki konflikt, i regionalni i globalni, ima svoju istoriju, ukazuje za „Vesti“ nekadašnji ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama Pavle Jevremović, potkrepljujući svoju tezu da velike svetske sile ne izazivaju konflikte namerno, ali kada do njih dođe, ulaze sa planom i interesima.

Te velike sile pronalaze partnera među jednom od zaraćenih strana, ostvarujući tako sopstvenu korist. Ukoliko se, prema njegovim rečima, sagledaju sukobljene strane, uočava se i unutrašnjo-politička dimenzija, zbog čega nisu spremne na rešenje.

– Konflikt nastao između Jugoslavije i Italije oko grada Trsta, poznatiji kao tršćanska kriza, imao je razumno rešenje – ukazuje naš sagovornik na primeru okončanja spora bez oružja, odnosno mirovnim sporazumom.

Postoje i izuzetno dugi sporovi, poput, kako podseća ovaj diplomata, palestinskog, pa sukob Indije i Pakistana oko Kašmira, koji su stari jedan vek.

– Spor oko Tajvana takođe dugo traje i sadašnje stanje nije trajno, a sve je tamo puno neizvesnosti, Kina je dala sebi duge rokove za konačno rešenje, a rekao bih da je to ta istočnjačka mudrost ove velike zemlje – priča Pavle Jevremović.

Davnog je datuma i izraelsko-palestinski konflikt, kako ga Jevremović naziva konflikt „dve države na jednoj teritoriji“ od strateškog značaja.

– U tom području mora da bude pronađena formula za zajednički život, a vidimo da rešenja nema, već povremeno jedni, a povremeno drugi zveckaju oružjem i proizvode tenzije – pojašnjava Jevremović.

Sukob oko Nagorno Karabaha, koji je u toku, ovaj iskusni diplomata vidi kao mnogo komplikovaniji nego što na prvi pogled deluje, a kako objašnjava, zbog etničkih, verskih i kulturnih razlika Jermenije i Kazahstana.

– Nekada su te zemlje bile deo jedne velike države Sovjetskog Saveza, a sada nema SSSR kao poklopca, pa još svašta može da izađe i svašta još da se desi – smatra on.

U osvrtu na moguće rešenje u zamrznutim konfliktima bilo gde u svetu, Jevremović ukazuje da se ono olakšava, ukoliko su države koje su u pregovorima spremne da se malo pomere sa svojih pozicija i primaknu pozicijama ka kompromisu.

– Jeste teško, ali tako i tada može da dođe do kompromisa – pojašnjava uz napomenu da su velike sile te koje sebe nameću kao deo pregovaračkog procesa, jer ne žele i neće da budu po strani.

Pritisci iznutra

– Stanje na Kosovu dugo datira i ako sada pogledamo situaciju, ne možemo nikog sa strane kriviti, jer to je naš i albanski problem, a i oni i mi imamo veliki pritisak iznutra da ne prihvatimo rešenje koje ne ide u prilog njima i nama – kaže Pavle Jevremović.