pixabay.com

Magnezijum je jedan od najvažnijih minerala prisutnih u našem organizmu. On je veoma bitan za održavanje fiziološke i metaboličke ravnoteže jer učestvuje u obezbeđivanju preko potrebne energije za naše ćelije, neophodan je za pravilan rad i zdravlje nervnog sistema.

Isto tako, magnezijum je važan za neuromuskulaturni prenos i mineralizaciju kostiju, odgovoran je za aktivnost kalcijumovih kanala, reguliše otkucaje srca i kontrakciju mišića, štiti nerve, održava zdravo funkcioniranje prostate i reguliše rad štitne žlezde. Upravo je zbog toga, upozoravaju lekari, vrlo važno da u organizmu ne dođe do njegovog nedostatka.

Kako piše “Women’s Health”, do nedostatka magnezijuma dolazi najčešće zbog nepravilne ishrane, preterane konzumacije alkohola, kafe i velikog unosa rafinisanog šećera. Simptomi koji ukazuju na to da bi moglo da bude reči o njegovom nedostatku jesu gubitak apetita, mučnina, povraćanje, umor i osećaj slabosti, koji su ujedno neki od najranijih znakova.

Ako se nedostatak magnezijuma ne primeti na vreme, mogu da se jave ozbiljniji simptomi poput grčeva u mišićima, epileptičkih napada i nepravilnog kucanja srca.

– Magnezijum je esencijalni mikronutrijent, što znači da ga moramo unositi u relativno malim količinama ishranom ili suplementima. Ako ga nemamo dovoljno, naše telo jednostavno neće moći ispravno da funkcioniše, što može ozbiljno da utiče na naše zdravlje – objašnjava dr Skot Kitli.

Pored uzimanje suplemenata magnezijuma, nedostatak ovog minerala može se nadoknaditi hranom koju bi trebalo konzumirati što češće, a to su orašasti plodovi, kakao, semenke, celovite žitarice, tofu, avokado, neke vrste masne ribe i lisnato zeleno povrće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here