Šta sve uklanja celulit?

0

Iako smo tokom zimskih dana uglavnom potpuno prikriveni odećom, to ne znači da možemo da se opustimo i dozvolimo celulitu da se širi po telu. Osim vežbanja i pravilne ishrane, protiv ružne pomorandžine kore možemo se boriti i pravim izborom napitaka, odnosno čajeva.

 

Voda

Voda je napitak broj jedan u borbi protiv celulita. Međutim, uopšte nije potrebno piti na litre i litre vode, sa ubeđenjem da će to izbaciti toksine iz organizma. Mnogo je bolje smanjiti konzumaciju i zaustaviti se na litri i po vode dnevno. Gaziranu vodu pijte u manjim količinama, jer je ona bogatija solima i pospešuje zadržavanje vode u organizmu. Ipak, nemojte je potpuno izbaciti jer mineralna voda sadrži vredne minerale.

Peteljke trešanja, jasen i list vinove loze

I neke druge biljke su dobre za pripremu efikasnih čajeva protiv celulita. Na prvom mestu su: gorska suručica, peteljke trešanja i jasen. Vrlo efikasan je i list vinove loze, koji je poznat po efektu aktivacije cirkulacije. Verovatno neke od ovih biljaka nikada niste koristili, pa nije na odmet da napomenemo da ne morate da angažujete travare, jer svaku od njih možete kupiti u formi već gotovih čajeva.

 

Ishranom protiv "pomorandžine kore"

Anticelulitna dijeta podrazumeva niskokaloričnu i raznovrsnu ishranu, bogatu vlaknima, voćem i povrćem i biljnim uljima. Takođe, potrebno je konzumirati i namirnice koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K, jer poboljšavaju tonus kože, jačaju vene i kapilare. Pri tom, hranu treba što manje soliti.

Dodaci ishrani

Za borbu protiv celulita dobrodošli su i dodaci ishrani, posebno multivitamini i minerali. Takve materije, a naročito one sa antioksidativnim delovanjem, pomažu organizmu u obrani od slobodnih radikala, koji su otpadni produkti zarobljeni u promenjenom potkožnom tkivu. Za uklanjanje slobodnih radikala i toksina od pomoći mogu da budu i alge i dodaci na bazi algi. Njihovo delovanje je korisno zbog hlorofila, saponina i mineralnih materija.

Zeleni i beli čaj

Zeleni čaj je idealan napitak u borbi protiv celulita, ali i u svim restriktivnim dijetama. Zbog diuretskih svojstava, zeleni čaj ograničava apsorpciju lipida (masti) i bogat je antioksidansima. Sadrži i vitamine, kao i provitamin A. Ako ne volite intenzivnu aromu ovog čaja, izaberite zeleni čaj sa dodacima voćnih aroma ili se odlučite za beli čaj.

"Kratka" limunada

Pripremite topli jutarnji napitak od decilitra i po vruće vode sa nekoliko kapi limuna. Ovaj napitak omogućava čišćenje organizma od toksina, a potrebno ga je piti na eks.

Vitamin C

Vitamin C pomaže antioksidativnim dejstvom i regulacijom propusnosti kapilara i vena. Takvim delovanjem pomažu da se ne zadržavaju međućelijske tečnosti u predelu obuhvaćenom celulitom. Ujedno omogućavaju smanjivanje volumena naraslih masnih ćelija. Vitamini C i E su važni i za održavanje i postizanje bolje elastičnosti vezivnog tkiva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here