U nedelju, u 16 časova, na Vembliju 97. utakmica za Superkup Engleske, koja je uvertira za ligaška nadmetanja najboljih klubova u “kolevci fudbala”. 

Budući da je Mančester siti u prošloj sezoni uzeo “duplu krunu” (pride i Kup ligaša), Liverpul će mu biti protivnik kao vicešampion. Njihova trka udvoje za titulu prvaka bila je jedna od najuzbudljivijih od kada se igra Premijer liga, ali su “redsi” izgubili dah u završnici pa im je tron nedosanjani san još od 1990. Utešili su se, ipak, krunom za evropskog šampiona, šesti put u klupskoj istoriji, a drugi od kako čekaju na engleski presto.

S obzirom na to da je minulo prvenstvo završeno s bodom razlike između osvajača i njegovog prvog pratioca, ispostavilo se da je presudna bila pobeda Mančester sitija pred svojom publikom u međusobnom duelu 3. januara (2:1). “Građani” u prvom okršaju s Liverpulom za Superkup igraju da sačuvaju trofej koji im je lane, isto kao šampionima, pripao pobedom protiv Čelzija (2:0).

Mogu to da učine, recimo, i na penale, ali ako pobede bez tog ruleta, biće im to prvi uzastopni uspeh protiv “redsa” posle 1937, računajući sva takmičenja. Tada su, od 1935, imali nisku i od četiri pobede uzastopce u međusobnim duelima, sve u prvenstvu. Istini za volju, sastajali su se i za vreme Drugog svetskog rata, u tzv. Ratnoj ligi Severnog regiona, kada je Siti dvaput (1940, 1945) postigao po dve uzastopne pobede, ali to se ne računa.

Liverpul je trofej za Superkup prigrabio 15 puta, koliko i Arsenal. Više od njih, što je i najviše, ima samo Mančester junajted (21). “Redsi” su poslednji put trijumfovali 2006. Posle nisu ni igrali.

Mančester siti ima pet trofeja iz šest utakmica. Izgubio je samo 2014, kada ga je Arsenal preslišao s 3:0.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here