EPA/VALDRIN XHEMAJ
Hašim Tači

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da nije za narušavanje teritorijalnog integriteta, ali da je i dalje je za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu.

– Naravno, i danas sam za pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu. Ovo je moje uverenje i nepokolebljivo je, bez povrede teritorijalnog integriteta Kosova. Nisam za davanje teritorija, ali za integraciju ovog dela koji je najviše diskriminisan u regionu Zapadnog Balkana – rekao je Tači u emisiji “Debata Plus” na TV Dukađini.

Istakao je da dijalog nema alternativu i da je to rekao u Briselu.

– Ne smemo ući u proces koji je iscrpljujući. Prvo treba doći do priznanja i onda druge procese lako rešiti – rekao je Tači.

Dodao je da je uloga SAD u dijalogu između Beograda i Prištine od ključne važnosti zahtevajući od EU da bude u bliskoj koordinaciji sa SAD.

– Noževi nad mapama nikada nisu bili niti će ih biti, ni za EU ni za SAD. I jedni i drugi su usredsređeni na razvoj Kosova – rekao je Tači.

Govoreći o taksi od 100 odsto Tači je rekao da je to Srbiji dalo više međunarodne težine nego ekonomske koristi Kosovu.

“Bolno je što je uklonjena tačka o uzajamnom priznanju u Vašingtonu”

Tači je kritikovao je izvršnu vlast zbog sporazuma iz Vašingtona, rekavši da postoje dve tačke sa kojima se ne bi složio da je on bio u Beloj kući.

– Podržavam više od 90 odsto postignutog, o ovom pitanju se u početku razgovaralo u Berlinu, gde sam učestvovao zajedno sa ambasadorom Grenelom. Bolno je što je tačka za priznanje uklonjena, još uvek ne znam okolnosti kako je ta tačka uklonjena, dok je pitanje ‘mini Šengena’ uvek bila tema razgovora sa naše strane – rekao je Tači.

Dodao je da je pored ove dve tačke o ostalim tačkama razgovarano i u Berlinu.

– Druga pitanja su u skladu sa onim o čemu smo razgovarali prve nedelje marta u Beloj kući na sastancima koje smo imali sa predsednikom Vučićem i američkom administracijom – dodao je Tači.

Upitan da li veruje premijeru Avdulahu Hotiju po tom pitanju, Tači je rekao da ne vidi volju bilo koga da povredi ili nanese štetu Kosovu.

– Nije stvar u tome da li mu ja verujem ili ne, stvar je u tome da niko od nas ne greši. Koliko vidim, ne vidim volju bilo koga da povredi ili nanese štetu državi, i niko nema tu nadležnost ili mandat – rekao je Tači.

“Nećemo Republiku Srpsku unutar Kosova”

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da Zajednica srpskih opština (ZSO), koju, po njegovim rečima, Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da je Ustavni sud Kosova dao svoje mišljenje po tom pitanju.

– Zajednica uopšte nije tehničko pitanje, imamo i mišljenje Ustavnog suda, imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sa ovom zajednicom – rekao je Tači.

Dodao je da premijer Avdulah Hoti takođe ima rezerve po tom pitanju, međutim, dodaje da Kosovo mora da ispuni svoje obaveze.

– Gospodin Hoti je učestvovao na nedavnim sastancima, vidim da ima rezerve, sve što je u skladu sa ustavom moramo sporovesti i ispuniti naše preuzete obaveze – rekao Tači.

“Vreme je da se uzajamno priznanje stavi na sto”

Govoreći o nedavnim posetama Briselu i Vašingtonu Tači je rekao da je svrha njegove posete bila da razgovara o aktuelnim događajima.

Kaže da je u Briselu zatražio liberalizaciju viza.

– Cilj je bio da se vidi trenutna situacija u kojoj se nalazi Kosovo. Na sastanku u Briselu se razgovoralo o liberalizaciji viznog režima, mogućnosti nastavka dijaloga i potencijalnoj perspektivi postizanja konačnog sporazuma između Kosova i Srbije i naravno posla koji moramo obaviti kao država Kosovo – rekao je Tači.

Istakao je da se SAD i EU moraju usaglašavati kako bi postigli konačni sporazum.

– Važno je da je postignut dogovor na ekonomskom polju, što je veći ekonomski razvoj, to ćemo imati bolji život i mir. Postignuće u Beloj kući je istorijsko. Uloga Sjedinjenih Američkih Država u političkoj sferi je nezamenjiva, SAD i EU moraju biti koordinisane, kao što je to bio slučaj sa nedavnim sastancima, to je korak napred za mir na čitavom Zapadnom Balkanu – rekao je Tači.

Dodao je da je u oba centra moći jasno rekao da o tehničkim pitanjima ne treba razgovarati, koja su po njemu zamorna i dosadna.

– Da, jasno je da sam i u Briselu i u Sjedinjenim Američkim Državama jasno rekao da je došlo vreme da se odmaknemo od pitanja koja su zamorna, dosadna i tehničkih aspekata o kojima se raspravlja već 10 godina, vreme je da se uzajamno priznanje stavi na sto – rekao je Tači.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here