EPA/Stephanie Lecocq
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je danas članice Alijanse da daju veću pomoć Ukrajini.

On je dodao da će staviti do znanja Moskvi da neće biti nerazumevanja, pogrešnih procena oko spremnosti NATO da zaštiti i odbrani sve saveznike.

– Postoji hitna potreba da se dalje pomogne Ukrajini. Na našem sastanku u toku dana sa ministrima spoljnih poslova država članica NATO, siguran sam da ćemo rešiti pitanja dodatnih protivvazdušnih sistema, protivtenkovskog oružja, lakšeg, ali takođe i teškog naoružanja, kao i raznih oblika pomoći Ukrajini – rekao je Stoltenberg, prenosi sajt NATO.

On je izrazio divljenje za, kako je rekao, “hrabrost i liderstvo” ukrajinske vlade, naroda i oružanih snaga te zemlje, obraćajući se ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi.

– Ono što radite svaki dan, borite se protiv ruske agresije, to je nešto što inspiriše ceo svet. NATO saveznici su davali podršku Ukrajini godinama. Trenirali smo desetine hiljada ukrajinskih trupa. A sada Alijansa daje opremu, podršku, kako biste ostvarili svoje pravo na samoodbranu. Pravo koje je sadržano u povelji Ujedinjenih nacija – dodao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je rekao da se Ukrajina brani, tako da suštinski ne postoji razlika između ofanzivnog i defanzivnog oružja.

Stoltenberg je naglasio da je važno da NATO ne bude uključen u širi rat sa Rusijom.

– NATO neće slati trupe na teren. Imamo odgovornost da sprečimo da konflikt eskalira van Ukrajine, da postane još smrtonosniji, opasniji ili razorniji – kazao je on, preneo je AP.

5 COMMENTS

  1. Vi iz natoa ste , zlo po svet , niste vi jedini i niste u vecini , nemozete vi manjina da ugnjetavata vecinu , vama ce se kad tad sve to obiti o glavu . Vi ste toliko bezobrazni i drski osori ,Nije mi samo jasno , kako se vi nedetiste da svoje resurse nepodeliste sa celim svetom , nego bi hteli sada ostatak prirodnih bogastava da otimate posvetu

  2. Право које је садржано у повељи Уједињених нација – додао је Столтенберг. Kako se tog prava niste držali kada ste napali Srbiju (Jugoslaviju) ili ste sad rešili da branite to pravo i Ukrajinu do POSLEDNJEG Ukrajinca?

  3. Koje laži
    Oni sprečavaju rat tako što šalju tj prodaju oružije , majom starije proizvodnje tako da bi sve NATO zemlje novo oružije morale kupiti od amerike
    Tako sve ratove posle drugog svjetskog je amwrička industrija oružija pravila profit
    Jednom to mora da stane
    Milom ili silom
    🇷🇺🇷🇺🇷🇺

  4. OVAJ NEPREKIDNO TRAŽI RAT!

    Pitam se samo dokle će ova spodoba, sakrivena među registratorima svoje kancelarije, huškati na Treći svetski rat ! Bolesni tipe, ne bih te nazvao čovekom, ućuti već jednom. Ili, ako si toliko hrabar, idi u Harkov ili Marijuplj, pa pomogno jadnom, nedužnom narodu, da prestane njihova epska patnja! Pošteno rečeno, ako ipak preterate, ti i tvoji Ameri i Džonsonovci, jednog dana, ako čovečanstvo preživi nadolazeći opšti rat, moraćete biti streljani kao ikad NAJVEĆI RATNI ZLOČINCI, zbog GENOCIDA nad milijarde uništenih života!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here