EPA-EFE/Erin Scott
Donald Tramp

U sred očekivanja da američki sudovi razreše sve dileme po pitanju ishoda predsedničkih izbora, dosadašnji predsednik Donald Tramp smenio je ministra odbrane i postavio novog, što je otvorilo pitanje prava i ovlašćenja odlazećeg predsednika.

Do formalne inauguracije suštinski izabranog Dzoa Bajdena, 20. januara, ostalo je još nešto više od dva meseca, tokom kojih bi mogli da uslede i drugi ne tako beznačajni Trampovi potezi, poput smene šefa Pentagona.

Formalno-pravno, Tramp jeste predsednik SAD sve do odlaska, 20. januara i može da donosi sve akte i odluke, koje je mogao da donosi i pre 3. novembra, odnosno dana izbora, kaže asistent na FPN Milan Krstić, povodom dilema koja su sve prava i obaveze odlazećeg predsednika do inauguracije novog.

To, međutim, nije samo formalno pravno pitanje, ukazuje Krstić:

– Taj period između izbora i dolaska novog predsednika je specifičan iz ugla legitimiteta koji ima predsednik ukoliko nije reizabran, mada to nije bila česta situacija. Poslednji takav predsednik je bio Džordž Buš stariji, 1992. godine koji nije dobio ‘reizbor’ – kaže Krstić i podseća da su od tada do danas svi američki predsednici bili “reizabrani, pa se pitanje legitimiteta nije postavljalo.

U tom slučaju, kako kaže, uglavnom su predsednici izbegavali da donose previše važne odluke, već su ih “prepuštali” nasledniku u Beloj kući.

Taj period na engleskom se zove “lejm dek” (lame dack) i važi za period u kome je predsednik dosta “slab”, imajući u vidu da svi znaju da on više neće biti predsednik SAD od januara naredne godine.

Tramp će verovatno želeti da ostavi neko nasleđe i pokušaće da donese možda neke važne odluke u ovom periodu, smatra Krstić.

– Treba napomenuti da i dalje postoji republikanska većina u Senatu, koja će postojati i od januara i koja mu u tome može pomoći, ali Tramp nema većinu u Predstavničkom domu Kongresa tako da neki od ambicioznijih projekata i neki zakoni koje do sada njegova administracija nije pokušavala da ponudi Kongresu verovatno neće ni nadalje uspeti – kaže Krstić.

U suštini, zaključuje on, Tramp može da donese neke važne odluke u ovom periodu.

Krstić, pored toga, ne isključuje ni druga iznenađenja kad je reč o Trampu, poput mogućnosti da ne dočeka novog stanara Bele kuće iprepusti mu “ovalni kabinet”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here