Šta Ukrajina traži od EU, a šta od Rusije?

0

Reuters/G.G.
Ukrajina od EU traži novac a od Rusije primirje
 

"Rušija hoće da uništi Ukrajinu. Ukrajina je bojno polje", rekao je Jacenjuk posle prvog sastanka Saveta EU-Ukrajina u Briselu gde je doveo više ministara iz svoje nove, proevropske vlade.

Taj sastanak proistekao je iz ratifikacije sporazuma o asocijaciji sa EU u ukrajinskom parlamentu u septembru. Odustajanje proruskog predsednika Viktora Janukoviča od tog sporazuma pre godinu dana podstakao je proteste u Kijevu, i zatim oružanu pobunu i svrgavanje Janukoviča.

"Vlada će učiniti sve u svojoj moći, ali potrebna nam je pomoć, pomoć da stabilizujemo ukrajinsku privredu, pomoć da stabilizujemo finansisjki i fiskalni sektor, i da prevladamo ovaj buran i komplikovan istorijski period", rekao je Jacenjuk i objasnio mere koje je njegova vlada preduzela.

EU je već isplatila Ukrajini 1,6 milijardi evra zajma kroz dva makroekonomska programa pomoći, a planira da joj da još, ali za uzvrat od nje sada traži reforme.

– Konferencija investitora treba da se održi početkom iduće godine, rekao je evropski komesar za susedstvo Johanes Han.

Jacenjuk je rekao da je Ukrajina "zbog ruske agresije" izgubila 140 odsto svoje industrijske proizvodnje i da joj je BDP pao 7,0 odsto.

– Iako je vlada podigla poreze za pet odsto da bi došla do novca, to ne može da traje večno i Ukrajini je potrebna podrška, rekao je prenijer.

Jacenjuk je prethodno u Briselu posetio NATO i u izjavi pozvao ruskog predsedika i ruske vlasti da sprovedu primirje i otpočnu pravi mirovni proces.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je posle sastanka podršku ukrajinskom premijeru koji je, po njegovim rečima, pokazao pravu želju da se nađe mirno rešenje sukoba.

Prekid vatre zaključen je septembra u Minsku. U sukobima je od tada poginulo više od hiljadu ljudi. Za osam meseci koliko traje ukrajinski rat, poginulo je 4.634 ljudi, kažu UN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here