EPA

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je da će od sutra digitalni zeleni sertifikati iz Srbije biti priznavani ne samo na granicama već i u ugostiteljskim objektima širom Evrope.

Kako je rekla, srpski digitalni zeleni sertifikat je prošao integracioni test Evropske komisije tako da će na današnjoj sednici biti priznato da je on integresan u evropski digitalni zeleni sertifikat.

Kancelarija za IT će od sutra uvesti novu uslugu koja će se zvati Digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU.

– Tokom nedelje biće omogućena i mobilna aplikacija što znači da će građani moći da ga preuzmu preko mobilnog telefona, a od sledećeg ponedeljka na šalterima Pošte takođe će biti moguće podići digitalni zeleni sertifikata kompatibilan sa EU – rekla je Matić.

Ministarka je rekla da će sa tim sertifikatom moći da se uđe u ugostiteljske objekte, bioskope, restorane i prodavnice širom Evrope dok će stari srpski digitalni sertifikat ostati u upotrebi u zemlji i i dalje će se izdavati. Sertifikat će omogućiti i prelazak granica, ali isključivo na osnovu bilateralnih sporazuma koje Srbija ima sa pojedinim zemljama.

Matić je preporučila građanima koji nameravaju da putuju u inostranstvo da svakako uzmu sertifikat koji je kompatibilan sa EU, pošto je, kako je rekla, bilo mnogo prigovora građana da su sa postojećim sertifikatom nisu mogli da uđu u ugostiteljske objekte, muzeje, bioskope, prodavnice u zemljama EU.

– Jednostavno, ljudi će lakše funkcionisati i koristiti pogodnosti u zemljama EU sa digitalnim zelenim sertifikatom kompatibilnim sa EU – poručila je ona.

Što se tiče priznavanja pojedinih vrsta vakcina, ona je istakla da je to bilateralna stvar i da zavisi od zemlje do zemlje članice EU.

Matić je navela da u Mađarsku može da se uđe bez potvrde o vakcinaciji, u Grčku mogu da uđu i oni vakcinisani kineskim i ruskim vakcinama, dok su u pojedinim zemljama potrebne vakcine koje su ili na listi Svetske zdravstvene organizacije ili su priznate od Evropske agencije za lekove.

– I dalje važi isto pravilo. Molim sve da pre puta u neku zemlju pogledaju koje zemlje prihvataju koje vrste vakcina, pošto ne postoji ujednačen pristup od strane EU – zaključila je Matić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here