Šta Srbija može očekivati od sastanka u Sloveniji?

1
EPA/Vassil Donev

Pozdravljamo aktivnosti Slovenije kao predsedavajućeg EU i mislim da je važno da pristupimo predstojećem samitu unije u Sloveniji sa pozitivnom notom, a takve poruke je prenela i predednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen prilikom obilaska zemalja zapadnog Balkana, rekao je šef delagacije EU u Beogradu Emanuel Žofre.

– Vrlo aktivno se radilo prethodnih meseci sa regionom, što pokazuje svest EU o značaju regiona i potrebu za njegovim napretkom. Samit država EU treba da potvrdi evropsku aktivnost i da se podstaknu neke konkretne aktivnosti poput plana investicija koja je osnova naših aktivnosti u regionu – rekao je Žofre na panelu “EU i zapadni Balkan, šta se može očekivati od sastanka EU u Sloveniji” održanog na današnjoj sesiji Beogradskog ekonomskog foruma.

Podsetio je da je EU kroz različite programe razvoja infrastrukture, zelene agende, obrazovanja na drugim poljima obezbedila 30 milijardi investicija u zapadni Balkan.

– Van der Lajen je sa predsednikom Vučićem posetila Niš i pokrenuli su proces modernizacije železničkog koridora 10 da bismo povezali građane Evrope i pospešili trgovinu. Postoji i mirovni porojekat autoputa Niš – Priština, kao i gasni koridor – naveo je Žofre.

Istakao je da evropska poderška zahteva posvećenost regiona evropskim vrednsotima i stadardima na planu vladavine prava i ekonomskog napretka, zbog čega lideri tri države regiona rade na uspostavljanju veza svih šest zemalja zapadnog Balkana.

Zamenik premijera Makedonije Nikola Dimitrov je ocenio da je samit EU u Sloveniji izuzetno bitan, jer se ne vidi napredak na ispunjavanju obećanja EU datih pre mnogo godina na samitu u Solunu da da će region zapadnog Balkana biti deo EU.

– Region je ovih dana posetila Ursula fon der Lajen da uveri ljude da ne izgube nadu da će se to desiti. Dok je putovala između dve prestonice Rojters je objavio vest da članice EU nemaju konsenzus za proširenje. To je postaknuto nesposobnošću zemalja članica da se slože oko deklaracije koja treba da bude objavljena za dva dana – rekao je Dimitrov.

Poručio je da je regionu potrebna smela, jasna politička poruka i da se vidi da će se nešto desiti na planu proširenja.

– Obećanja su data 2009. godine a 2021. još pričamo o početku pristupanja u EU. Ovo je razočralo proevropske vlade u region – rekao je Dimitrov.

Dodao je da zemlje regiona nisu na granici EU, već su okružene zemljama članicama.

– Mislim da ono što će se desiti u sredu je da članice budu u stanju da dobijemo jasnu političku poruku koja će verovatno biti jasnija od poruka sa prethodnih samite da Evropa nedvosmisleno potvrđuje evropsku budućnost zapadnog Balkana – naveo je Dimitrov.

Ambasador Slovenije u Beogradu Damjan Begrant je naveo da je zapadni Balkan prioritet slovenačke spoljne poltike, ne samo tokom predsedavanja EU.

– Proces reforimi u državama zapadnog Balkana je povezan sa procesima proširenja koji istovremeno predstavlja najvažniji podstrek za zemlje u regionu da pokrenu reforme –  rekao je Begrant.

Ocenio je da je region od geostreteškog značaja za EU sa stanovišta proširenja i smanjivanja jaza u razvoju između unije i zapadnog Balkana, o čemu govori plan da se uloži 30 milijardi evra u taj deo Evrope.

– Mi očekujemo dalje produbljivanje saradnje na polju zajedničke bezbednosti koja će se bavici migracijama, terorizmom i organizovanim kriminalom – rekao je slovenački ambsador.

Dodao je da ako Evropa želi da bude bezbedna i slobodna moraju da se čuju i glasovi iz regiona o tim pitanjima.

– Moramo da budemo odlučniji i smeliji, jer postoje i drugi igrači koji razumeju geostrateški značaj regiona i koji će činiti napore da proguraju svoje agende i uticaje – istakao je Bergant.

On je rekao kako Slovenija malo drugačije posmatra zapadni Balkan, jer i sama dolazi iz tog regiona i naglasio kako unutar regiona treba podsticati partnerstvo da bi se zaboravila neka postojeća neprijateljstva.

– Jedina alternativa je Evropa, drugog pravca nema i ja bih to promovisao – rekao je abasador Bergant.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ocenila je da se u programu slovenačkog predsedavanja EU veća zastupljenost zapadnog Balkana nego ranije.

– Slovenija je omogućila da se mesec dana ranije održi generalna proba na Bledu, na strateškom forumu sa liderima zapadnog Balkana i mnogih zemalja EU vodećih ličnosti EU. Slovenija je veoma zainteresovana za budućnost region za koji je istorijski i interesno vezana – rekla je Minić.

Ona je ocenila da je za kratiko vreme u region izmenio politički kontekst pitanja proširenja i saradnje.

– Crkvena ceremonija na Cetinju koja je pretila da izazove krvoproliće, nesuglasice sa tablicama i nesuglasice u BiH pomračile su lepu sliku sa Bleda – ocenila je Minić.

Dodala je da po izveštaju Rojtersa, postoji interni papir u EU po kome se zapadnom Balkanu ne obećava člansto u Uniji i kaže da se to primetilo i u nastupima Šarla Mišela

Istakla je potrebu da EU više insistira na vladavini prava i primeni evropskih standarda u regionu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here