Staljin ostavio sina nacistima jer je bio kukavica

0

Nije imao milosti ni prema kome, makar mu bio i sin: Figura Staljina
 

Njegova majka Ekaterina Svanidže umrla je kada je Jakov imao godinu dana, te je dečak prešao da živi sa rođacima. Budući sovjetski diktator oduvek je mrzeo svog starijeg sina jer, navodno, nije bio karakterna osoba.

 

Ipak, karakteran ili ne, Jakov se pripojio Crvenoj armiji. Tokom bitke u Smolensku, Džugašvilija su zarobili zajedno hiljadama drugih sovjetskih boraca. Oni su potom odvedeni u logor Sašenhauzen, a Nemci uopšte nisu znali ko je zapravo Jakov.

 

Staljin je ubrzo bio informisan o zarobljeništvu svog sina, ali ga to nimalo nije pogodilo. On je tvrdio da je njegov sin bio kukavica i naredio da se zarobi i Jakovova supruga Julia. Naime, postojao je zakon po kom se kažnjavala porodica svakog ko bi se smatrao izdajnikom.

 

Staljin, čelični diktator

Staljin je ime koje je Josif Visarionovič Džugašvili 1913. godine uzeo, i koje je opravdao u više situacija. Staljin na ruskom znači "čovek od čelika".

Godine 1943, Jakova su ubili nemački stražari. Ipak, njegova smrt i dalje nije razjašnjena. Jedni tvrde da je pokušao da pobegne, a drugi da je izvršio samoubistvo. Takođe, pričalo se da je Berlin predložio, malo pre njegove smrti, da oslobode Jakova u zamenu za feldmaršala Fridriha Paulusa koji se suprotstavio Hitlerovom režimu. Ali, Staljin je navodno izjavio da on nema sina Jakova, kao ni da ne bi bilo u redu predati feldmaršala u zamenu za običnog poručnika.

 

Jakov je imao brata i sestru po ocu, Vasilija i Svetlanu. Vasilij je umro 1962. godine od alkohola, a Svetlana se odselila u Ameriku gde je umrla 2011. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here