Tanjug/AP
Barikade u Rudaru

Barikade na severu Kosova moraju pod hitno biti uklonjene i kosovski Srbi treba da se vrate u kosovske institucije, zahteva Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke u saopštenju za bečki dnevnik “Standard”.

“Ilegalno od kosovskih Srba podignute barikade, koje predstavljaju i bezbednosni rizik, treba što je pre moguće ukloniti. Mi smo veoma zabrinuti zbog tenzija na severu Kosova”, rekao je neimenovani portparol Ministarstva bečkom listu.

“Standard” piše da su proteklih nedelja “militantni nacionalistički Srbi na severu Kosova” podigli barikade na putevima, protestujući time, između ostalog, zbog hapšenja jednog policajca, koji je, kako navodi list, osunjičen da je napao jedno izborno mesto.

Oni, militantni nacionalistički Srbi, koji su postavili barikade i koji su organizovali nedavne demonstracije, su pripadnici partije “Srpska lista” koja je, tvrdi “Standard” pod direktnom kontrolom Vlade Srbije.

Ta stranka, ukazuje dnevnik, dovodi u pitanje državnost Kosova i vlasti države Kosovo nad severom.

“Standard” ukazuje da je proteklih nedelja na severu Kosova, gde živi veliki broj Srba, često bilo nasilja nad predstavnicima kosovskih institucija i novinara.

Retorika iz Beograda se, takođe, prenosi list, dalje zaoštrila, navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čak i razmotrio slanje vojske na Kosovo. Pored toga, dodaje dnevnik, premijerka Ana Brnabić je, preko Tvitera, napala ambasadora Nemačke na Kosovu Jerna Rodea, koji je zatražio uklanjanje barikada.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke rekao je “Standardu” da se Rode jasno izjasnio i da je apelovao na Srbiju i Kosovo da se konstruktivno angažuju u dijalogu.

Preneo je da je na sastanku izaslanika za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Nemačke sa ambasadorkom Srbije u Berlinu 21. decembra, kao i nemačke ambasadorke u Srbiji sa predsednikom Vučićem 22. decembra razgovarano o tome.

“Očekujemo konstruktivan pristup Srbije. To smo jasno preneli i u tim razgovorima. Važno je da se kosovski Srbi što pre vrate u kosovske institucije. To je u interesu ljudi koji žive na severu Kosova”, podvukao je portparol.

Istovremeno, dodaje, Kosovo mora prihvatiti da stavi na dnevni red primenu 2013. i 2015. dogovorene Zajednice srpskih opština.

“Podržavamo izaslanika EU Miroslava Lajčaka u naporima da, u okviru dijaloga, konačno napreduje u postizanju sveobuhvatne normalizacije odnosa dve zemlje”, dodao je neimenovani portparol.

7 COMMENTS

  1. “militantni nacionalistički Srbi na severu Kosova” se očigledno bore za slobodu protiv nemačkog fašizma koji podržava Kurtija…

  2. Šta bi prokleti Nemci nama odgovorili
    kada bi Srbija donosila odluke u
    njihovoj zemlji ?
    Pa problem je da neko trpa svoj nos
    u svačije d…
    Dva sveska rata su Nemci započeli i
    uvek su im Hrvati i siptari bili saveznici

  3. Кад германска политика реагује на Србе има то јак призвук нацистичког става , руку на срце они су то увјек његовали , подршка свим савезницима из 2.светског рата је више него очигледна
    Жао ми је што су им Руси поклонили источну њемачку , нису требали,
    Јер сад видимо шта је њемачка постала и којим путем иде
    🇷🇺☦️☦️☦️🇷🇺
    Европејци београдски , тј влада треба под хитно да сазове седницу савета безбедности УН
    Да захтјева хитну оримјену Резилуције 1244 УН
    Војска србска да се врати на Косово и Метохију
    У Боже☦️Помози Руска🇷🇺☦️🇷🇺војска да се врати на Косово и Метохију такође

  4. Bravo Neno. Tako je. Ali samo u glavama nekih nasih sanjara. Nazalost, evo vec od 1999 – ruska braca ili ne- KiM je u siptarskim rukama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here