EPA/Florian Wieser

Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe očigledno je duže vreme bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji, sa kojim ga povezuje mržnja prema muslimanima, ocenjuje bečki dnevnik “Standard”.

Odnos nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) sa Srbima i Srbijom našao se na meti kritike bečkog dnevnik “Standard”, koji se posebno bavio njegovom izjavom sa, pre dve godine, tajno snimanog materijala na Ibici, o Željku Ražnatoviću Arkanu kojeg je nazvao “kul tipom”.

List konstatuje da se Štrahe očigledno divi “srpskom ratnom zločincu” Arkanu, i da ga sa ekstremistima na Balkanu povezuje mržnja prema muslimanima.

“Standard” navodi da je kroz knjigu o aferi “Ibica” poznato šta je Štrahe govorio o Arkanu i da je očigledno već duže bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji.

List podseća da je Štrahe 2013. bio na koncertu Arkanove udovice Svetlane Ražnatović u Beču i da su srpski mediji preneli da je on poznat po “velikom divljenju” prema Srbima.

Predsednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko smatra da izjave Štrahea idu u prilog srpske vlade koja pokušava da izmeni istoriju i koja nikada nije odustala od nacionalizma.

– Arkan je bio ratni zločinac – rekla je ona kritikujući da ekstremne stavove na Balkanu podržavaju i političari iz EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je izjave Štrahea u vezi sa Arkanom, istakavši da sigurno nije bio svestan posledica takve izjave.

– Treba samo pitati ljude koji su preživeli rat i pogledati relevantne dokaze i dokumentaciju. Oni su kristalno jasni – dodao je on.

Neimenovani portparol Evropske komisije kazao je da su stavovi EU potpuno jasni, te da Štrahe očigledno ne zna ko je bio Arkan.

“Standard” je preneo da je Arkan već 1970-tih i 1980-tih bio tražen u zapadnoj Evropi za krađe i ubistva, da je bio ličnost koja je važila za ekstremno opasnu.

Njemu je, dodaje list, očigledno bilo lepo da druge zlostavlja, ubija i siluje, a njegova porodica je imala kontakt sa UDBA koja mu je uvek pomagala.

Takođe se navodi da je Arkan bio glavni bos mafije i šef navijača Crvene Zvezde, koji su poznati po spremnosti na nasilje.

Tokom rata, ukazuje “Standard”, Arkan je sa svojim “Tigrovima” pljačkao na ratištima, proterivao ljude, ubijao i silovao.

Štrahe, dodaje list, ne smatra samo Arkana “kul tipom”, već je negovao kontakt, očigledno na osnovu ideološke blizine, sa ekstremnim nacionalistima na Balkanu, a kao primer naveden je Milorad Dodik, koji prema dneniku, želi da uništi sopstvenu državu.

Prijateljstvo sa desničarskim ekstremistima na Balkanu prošle godine išla je tako daleko da je dozvolio da kao austrijski vicekancelar bude instrumentalizovan od strane službe.

“Standard” s tim u vezi podseća na intervju “Politici” u kojem je Štrahe rekao da je Kosovo deo Srbije, što je suprotno stavu austrijske vlade, ali odgovara stavu Srba.

List tvrdi da očigledno nije ni bio vođen intervju sa Štraheom, već da je informativne služba Ministarstva spoljnih poslova, te reči njemu “stavilo u usta”.

Uz originalni intervju “Politike”, u koji je “Standard” imao uvid, nalazi se konverzacija preko mejla u kojima je stajalo “šaljem ti originalni intervju na nemačkom sa Štraheom, koji smo dobili od iz Ministarstva spoljnih poslova”.

– Očigledno je Štrahe s tim u vezi, za vreme učešća u austrijskoj vladi, bio upravljan od strane stranog ministarstva spoljnih poslova – konstatuje “Standard”.

1 COMMENT

  1. Čovek im nije jednostavno bio po meri.A pošto su srpski nacionalisti danas pod lupom i ozloglašeni jedini na svetu,lako ga je bilo okriviti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here