Grad Banjaluka
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković prokomentarisao je Dan srpskog jedinstva i kazao da su granice između Republike Srpske i Srbije “samo linije”.

– Imamo istoriju, kolevku, sve što nas veže. Značjano je uspostavljanje ovakvog praznika da se obeleževa gde god je neki Srbin – kazao je Stanivuković.

On je naveo da nikada neće dovesti u pitanje granice nametnute Dejtonskim sporazum, odnosno da je u pitanju “entitetska granica”.

Smatra da čovek treba da se izdigne iznad mržnje, govoreći o negativnim reakcijama iz regiona povodom Dana srpskog jedinstva koji je proslavljen u sredu u Srbiji.

Stanivuković je prokomentarisao navode da ovaj praznik upućuje na otcepljenje RS, i naveo da se sa time ne slaže, odnosno da je to svrhe političke podrške.

– Treba zadržati hladnu glavu, mudru politiku. Svaki dan 20 godina, samo da se nismo otcepili… Ja sam za dugoročniju politiku – kazao je gradonačelnik Banjaluke

Na pitanje da li razgovara sa Dodikom, on je rekao:

– Pa ne.

Stanivukoviću se zamerila izjava da su Crnogorci izmišljena nacija, a on je naveo da je to pre njega rekao Petar Petrović Njegoš

– Tamo postoji jedna podela naroda… Oni koji su nedavno krenuli da stvaraju identitet, oni se odmah uvrede… -istakao je prvi čovek Banjaluke.

On smatra da se dugoročno Srbija, Crna Gora i Republika Srpska mogu da budu jedan narod.

Na pitanje da li može nešto da popravi odnose sa Dodikom, on je istakao da je tu reč o paradoksu i da se oni politički razlikuju.

– Moramo da gradimo institucije. Željka Cvijanović je trebalo da se obrati juče u Beogradu, ne Dodik. Postoje pitanja po kojima jesmo isti, ali nismo isti po korupciji. On krade, ja ne kradem. Nismo isti po tome da meni ne smetaju džamije, njemu smetaju džamije – istakao je on.

“Želim da pokažem drugačiji primer”

Iako se gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, od početa karijere odriče primanja, odnosu svoje plate prosleđuje onima kojima je to potrebnije, odlučio je da plate funkcionera umanji i zvanično, uključujući i njegovu, odnosno, platu gradonačelnika Banjaluke.

– Jedni će reći da je to zarad dnevne politike, a drugi da mladom čoveku to ne treba. Ja ću reći da želim da pokažem jedan drugačiji primer – rekao je gradonačelnik Banjaluke.

On je dodao da je svoju naknadu davao drugima i dok je bio odbornik i narodni poslanik.

– Šest godina se bavim politikom, pet godina sam profesionalni političar, imam naknadu za to što radim, ali nisam uzeo nijednu platu. Imam takvu mogućnost – rekao je on.

Na konstataciju voditeljke da je iz imućne porodice i ima mogućnost da se odrekne primanja, Stanivuković kaže:

– Imaju imnogi drugi, pa nisu to uradili. Ja želim da pokažem da je ovo moj viši cilj. Isto tako sam imao mogućnost da nastavim svoj porodični posao, ali, ja nisam Draško ako nastavim svoj porodični posao, ja sam Draško ako služim svom narodu. Ne moram ja biti političar, ja mogu to da uradim i na drugi način. Ali, samo ako ovo radim na ovaj način, onda sam to ja – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here