Tanjug
Draško Stanivuković

Gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković pozvao je Tužilaštvo da deluje po pitanju nabavke kiseonika za Klinički centar, nakon što je danas izneo podatke da kiseonik koji dolazi na UKC nije prošao nikakve provere, niti je licenciran.

– Postavljam pitanje ministru Šeraniću, da li je Ministarstvo zdravlja ikada ušlo u tu firmu i dalo im prvu dozvolu koju treba da da bi se mogao vršiti promet lekova? Kada resorno ministarstvo da dozvolu, a nije dalo, tek onda treba da da Agencija za lekove, koja tu dozvolu nikada nije dala. To je ključno. Direktor Agencije za lekove je potkrepio sve što sam rekao – pitao je Stanivuković, gostujući na FACE TV.

Kaže da želi da ide u Tužilaštvo i da bude saslušan sa ljudima koje smatra odgovornim za ovo.

– Svu dokumentaciju sam danas predao u Tužilaštvu. Ovo je tema zbog koje direktor Kliničkog centra mora da podnese ostavku ili da bude smenjen, takođe ministar zdravlja, ili neko ko je odgovoran iz Ministarstva zdravlja, a u konačnici i da padne Vlada – rekao je Stanivuković gostujući na Face TV.

Dodaje da je i sam u tužilaštvu dao izjavu, da ako bilo šta laže treba da ide u zatvor.

– Priča je sledeća. Firma, čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar, koji se dovodi u direktnu vezu sa ubistvom Nikole Đurovića o čemu traje istraga i dalje, je registrovana za promet medicinskim sredstvima i to je sve – priča Stanivuković.

Naglašava da kiseonik nije medicinsko sredstvo, nego lek.

– Imate registar, stavka veleprometnici koji poseduju dozvolu za uvoz i promet naveliko lekova i Pravilnik koji kaže da je medicinski kiseonik lek i to je egzaktna činjenica. Kada pogledamo registar na njemu nigde nećete videti naziv ove firme. Tražili smo informacije od Agencije za lekove. TGT nije prometovala nijednu marku medicinakog gada, a Agencija za lekove je jedina koja je za to nadležna. U njihovim spisima je samo firma Messer iz Nemačke koja je na teritoriji BiH prometovala 2.000.000 KM medicinskog kiseonika koji je otišao na teritoriju Federacije BiH, a ne na teritoriju Republike Srpske – navodi on.

Tvrdi da zvanično u Republiku Srpsku nije uvezen i prometovan medicinski kiseonik, tačnije nije od 2017.

– Kažu da je ova firma u registru lekova Agencije za medicinska sredstva, i dodaju da imaju dozvolu za promet medicinskih lekova, što je notorna laž. Oni na ovaj način uništavaju živote i skrnave istinu. Kasnije tražim izvod, u kom kaže ovako, registar proizvođača lekova, i na tom registru takođe nema firme TGT Tehnogas. Taj kiseonik niko nije kontrolisao, nema atest, dozvolu i nije prošao kroz Agenciju za lekove. Kao što sam danas reako – Postoje dve istine i ne zna se koja je katastrofalnija i bolnija. Prva je da su vozili tehnički – industrijski gas, i da Klinički centar nikada nije prometovao medicinski. Po pravnom prometu, sve je tehnički industrijski gas nema medicinskog. Da li su oni to papirološki prometovali kao tehnički, a u bocama bio medicinski, najbolje kvalitete ja to ne znam. Ali onda je to grubo falsifikovanje dokumenata i isprava. Ogromno krivično delo za koje mora odgovarati Čađo, direktor Kliničkog centra, i neko iz Ministarstva, verovatno ministar, mora odgovarati Republička inspekcija, direktorica Matijević, koja na to nije reagovala – navodi on.

Dodaje da papirološki gledano, u Klinički centar uvezen je industrijski gas.

– Kako ćemo to dokazati, kada niko nije uradio proveru toga, jer taj gas nije prošao proveru Agencije za lekove. Ministarstvo tvrdi da je TGT Tehnogas nosioc dozvole za lek. Šta znači biti nosioc dozvole? Znači da oni imaju kompaniju od koje mogu uvoziti medicinski, ali nikada nisu prometovali medicinski gas, jer nisu registrovani za promet lekova. Postavljam pitanje ministru Šeraniću, da li je Ministarstvo zdravlja ikada ušlo u tu firmu i dalo im prvu dozvolu koju treba da da bi se mogao vršiti promet lekova? Kada resorno ministarstvo da dozvolu, a nije dalo, tek onda treba da da Agencija za lekove, koja tu dozvolu nikada nije dala. To je ključno. Direktor Agencije za lekove je potkrepio sve što sam rekao – zaključio je Stanivuković.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime