Stanje medija u Srbiji nije zadovoljavajuće

0

Fonet/Lj. S.
Ima korektan odnos sa Aleksandrom Vučićem: Majkl Devenport
 

"Mislim da je potpuno jasno da situacija sa medijima u Srbiji nije potpuno zadovoljavajuća. Zbog toga je Vlada preduzela neke veoma bitne mere da dođe do suštinskih reformi u ovoj oblasti. Imamo veoma tesnu saradnju sa Ministarstvom kulture u vezi sa tim", rekao je Devenport Radiju "Slobodna Evropa".

Devenport je naveo da je premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na nedavnom sastanku preneo da EU podržava set medijskih zakona koje je usvojila Skupština Srbije, a da je "sada reč o primeni tih zakona".

On je rekao da ima veoma korektan odnos sa premijerom Vučićem i da Delegacija EU ima veoma korektne odnose sa svakim ministarstvom.

Odgovarajući na pitanje da li ima utisak da u Vučićevim optužbama da EU finansira organizacije u Srbiji koje rade protiv Vlade ima i nečeg ličnog uperenog protiv njega, Devenport je odgovorio da je to pitanje za Vučića.

On nije želio da komentariše izjave predsjednika Srbije Tomislava Nikolića u vezi sa Kosovom i Metohijom i nastavkom pregovora, kao ni njegove pozive za referendum o tome da li Srbija treba da prizna nezavisnost Kosova.

"Znam da je predsjednik Nikolić potpuno svestan toga da je sporazum od 19. aprila baza za dalji napredak, ne samo u dijalogu već i u pregovorima sa EU. Čini mi se, takođe, da je Vučić potpuno posvećen daljem radu i napretku u ovom dijalogu", rekao je Devenport.

Prema njegovim riječima, sastanak 9. februara u Briselu biće veoma važna prilika da dijalog Beograda i Prištine dobije "novi impuls za dalje korake".

"Reč je o tome da se sporazum provede, ali, takođe, i da dođe do napretka ka ovoj sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine. U ovom kontekstu moramo da priznamo da smo još na početku", istakao je Devenport.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here