Stanko Subotić (5): Propala tužba u Italiji

0

Tužilaštvu u Bariju glavni dokaz su bili sumnjivi tekstovi objavljeni u "Nacionalu"
 

Naime "krunski svedoci" tužilaštva, kao što su Ratko Knežević i Ivo Pukanić nisu imali šta ni da kažu tužilaštvu u Bariju. Njihov glavni dokaz za optužbe bili su upravo ti novinarski tekstovi koje su sami pisali, a koji su, prema njihovom priznanju u tužilaštvu, informacije koje su negde "čuli", što znači da mogu biti i nečija izmišljotina.

– Ratko Knežević bio je osumnjičen u drugom predmetu pred italijanskim tužilaštvom. On je tako pokušao da izmišljenim optužbama na moj račun skrene pažnju sa sebe. Tako su tekstovi u "Nacionalu", koje je kabinet Vojislava Koštunice prevodio i slao stranim ambasadama u Beogradu, bili povod za proces u Italiji – objašnjava Subotić.
Postupak protiv Subotića pokrenut je 2002. godine. Međutim, godinu dana ranije Sandro Kuomo i Žerard Kuomo, koji je osuđen u Italiji kao šef kriminalne organizacije na sedam i po godina zatvora, izneli su tvrdnje kako ih je sa crnogorskim vlastima upoznao upravo Knežević, kako bi dobili licencu za uvoz cigareta u Crnu Goru, upravo ono što je italijansko tužilaštvo želelo da dokaže Subotiću.

Sporni novac bio na računu

Prema optužnici, Subotić je navodno kao vlasnik preduzeća Dulnjich omogućio pranje novca od šverca cigareta tako što je stavljao na raspolaganje avione za transport gotovine koja je iz Crne Gore prebacivana na Kipar, a prethodno dopremljena iz Švajcarske. Reč je o ukupno oko 1,2 milijarde nemačkih maraka i manje sume još nekih valuta.

 

Tražili pomoć na sve strane

Nije Kipar jedina zemlja od koje je tražena pomoć u ovom slučaju. Prema optužnici tužilaštva u Bariju, šverc cigareta, odnosno pranje novca, odvijalo se osim u Italiji i u Švajcarskoj, Crnoj Gori, Kipru, Lihtenštajnu, SAD i još nekim državama. Zbog toga je tužilac iz Barija zatražio međunarodnu pravnu pomoć i sprovođenje istrage u ovim zemljama.

Za tu aktivnost navodno su korišćeni avioni od kojih je jedan kupljen prihodom od tranzitne takse na uvoz duvana u Crnu Goru, a delom od Subotićevog novca. Međutim, ono što je bilo sporno u ovoj tvrdnji tužilaštva jeste to da je Subotić prvo novac koji se već nalazio na računima kod švajcarskih banaka podizao u vrećama, pa avionom transportovao za Crnu Goru. Ono što je neobično u tvrdnji tužilaštva jeste suprotnost sa zvaničnim definicijama pranja novca, što podrazumeva da se novac koji se ne nalazi na bankarskim računima i zvaničnim finansijskim tokovima unese u bankarski sistem. U Subotićevom slučaju to je upravo suprotno, jer je sporni novac već bio na računima u Švajcarskoj, pa samim tim cela "operacija" ne može biti pranje novca.

"Optužba nije ponudila ni dokaze za tvrdnje da je Subotić podizao novac u gotovini iz švajcarskih banaka i potom ga transportovao za Crnu Goru. Takođe nema argumenata da je Subotić imao bilo kakve veze sa bilo kojom osobom optuženom u Švajcarskoj ili bilo gde za pranje takvog novca, ali ni da je Subotić imao bilo kakve veze sa bilo kojom osobom ili firmom optuženom za nelegalnu trgovinu cigaretama", objasnili su Subotićevi advokati tokom ovog procesa.

 

Tužilaštvo u Italiji nije moglo da pruži nijedan dokaz da je Stanko Subotić učestvovao u švercu cigareta i pranju novca
 

Sudski veštak koji je angažovan za proces u Bariju utvrdio je da ne postoji podatak da je Subotić podizao novac iz Švajcarske. Takođe, nema ni podataka da je novac avionima Subotića transportovan u Crnu Goru, niti se utvrdilo da je novac koji je iz Crne Gore poslat za Kipar uopšte iz Švajcarske.

"Ne postoji bili kakva veza ili transakcija Subotića sa Dela Tore Frankom, koga tužilaštvo u Bariju smatra osobom odgovornom da je u Švajcarskoj obavljao pranje para stečenih švercom u Italiji", nalaz je sudskog veštaka.

Inače, kasnije je Franko oslobođen ove optužbe.

Iz svega navedenog, čulo se u sudu u Bariju, proizilazi po optužnici da je Subotić organizovao transfere novca vrednog preko milijardu nemačkih maraka, a da pri tome nije zabeležen nijedan kontakt, telefonski razgovor ili susret između njega i osoba optuženih za šverc cigareta i pranje para.

Tokom procesa u Bariju, tužilaštvo je pokušalo da dokaže kako je pranje para od šverca cigareta obavljano Subotićevim avionom. Tri aviona za koja se sumnja da su korišćeni nabrajaju se po registarskim brojevima. Međutim, dva aviona kupila je 1999. i 2000. godine Vlada Crne Gore, koja je prvi vlasnik. Zato i Subotićevim advokatima nije bilo jasno kako se onda transport novca pripisivao njemu i njegovim avionima, čiji vlasnik i nije bio.

Čisto poslovanje na Kipru

Pokušaj tužilaštva da dokaže da je Subotićeva firma Dulnjich iz Kipra korišćena za pranje para od šverca cigareta ostao je neuspešan.

"Sudski veštak je jasno utvrdio da ne postoji bilo kakva poslovna veza, uplata novca ili bilo šta drugo između firme Stanka Subotića i bilo koje firme ili osobe koje je italijansko tužilaštvo optužilo za pranje novca i šverc cigareta. Ne postoji takođe nijedan element na osnovu kog bi se mogao izvesti zaključak optužbe da novac koji je deponovan na računu Banke Kipra potiče iz Švajcarske ili da potiče od prihoda kriminalnog udruženja", piše u sudskim spisima ovog predmeta.

 

Osumnjičen u drugom predmetu: Ratko Knežević je izmišljenim optužbama pokušao da skrene pažnju na sebe
 

Kako bi se utvrdila istinitost optužbi, tužilaštvo iz Barija tražilo je putem međunarodne pravne pomoći istragu nadležnih organa na Kipru.

 

Plaćanje gotovinom zbog sankcija

Subotićeva odbrana pokušala je da dokaže na sudu da zbog takozvanog spoljnog zida sankcija u to vreme iz Srbije i Crne Gore nije bilo moguće plaćanje regularnim bankarskim kanalima. Zbog toga je sve što je uvoženo plaćano tako što je gotov novac iznošen u inostranstvo i to je bila praksa i u Srbiji i u Crnoj Gori.

Angažovani su Ministarstvo pravde Kipra, Javni tužilac Kipra, carina, lučke vlasti, policije, ali i Jedinica za borbu protiv pranja novca na ovoj ostrvskoj državi.

O rezultatima istrage, nadležni na Kipru obavestili su "vrhovni" autoritet po pitanju borbe protiv pranja novca, agenciju O. L. A. F. u Briselu, koja je odgovorna za borbu protiv prevara u Evropskoj komisiji.

Prema nalazima vlasti Kipra vidi se da nakon što je obavljena istraga Subotićevih kompanija, za koje je tužilaštvo u Bariju tvrdilo da se preko njih pere novac, nisu nađeni elementi koji bi potvrdili pretpostavke o pranju novca.

"Zbog toga ni Subotić ni njegove kompanije koje je sumnjičio tužilac u ovom predmetu, nisu optužene pred pravosudnim organima Kipra za eventualno pranje novca u periodu od 1997. do 2000. godine", utvrđeno je tokom ovog procesa.


Sutra: Stanko Subotić (6): Istrage po Evropi

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here