EPA/Valdrin Xhemaj
Srpski policajac u Bujanovcu

“Zajednički nastup albanskih stranaka na predstojećim izborima je dobra odluka, kako za njihovu nacionalnu zajednicu, tako i za Srbiju”, izjavio je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.

– Time potvrđuju da su postali svesni da će zajedno sa svima u zemlji u kojoj žive, poštujući Ustav, zakon i usvojene konvencije o nacionanim manjinama, učestvovati u rešavanju svih bitnih životnih pitanja. Oni su građani Republike Srbije i logično je da učestvuju na izborima – rekao je Stanković za Novosti.

Na konstataciju da je sporazum o zajedničkom nastupu potpisan u Tirani, Stanković kaže da to ne vidi kao provokaciju.

– Jasan stav su izrekli premijer Edi Rama i bivši i sadašnji predsednici Albanije, Bujar Nišani i Iljir Meta, prilikom posete Preševu, Bujanovcu i Medveđi – da su Albanci građani Srbije i da sve probleme i potrebe treba da rešavaju u organima i institucijama svoje zemlje – kazao je Stanković.

Prema njegovim rečima, podrška za izlazak na izbore ima težinu, jer dolazi od zemlje matice, što niko nikome ne može da zameri. Na pitanje koliko je ulazak u izbornu trku garancija da će učestvovati na narednom popisu stanovništva, Stanković kaže da su tim bojkotom sebi naneli štetu.

– Verujem da će učestovati na popisu sledeće godine, jer nakon uvida u brojnost nacionalne manjine, država projektuje sredstva iz budžeta. Praktično, izlaskom na popis oni bi obezbedili i veća sredstva za svoju zajednicu – rekao je predsednik Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Stanković je naveo da će Koordionaciono telo u decembru napuniti 20 godina postojanja i da je za to vreme, osim redovnih izdvajanja iz budžeta, u ove tri opštine dodatno uloženo više od 120 miliona evra iz naše zemlje i međunarodne zajednice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here