Youtube/RTV Vojvodine
Peter Stano

Portparol EU Peter Stano izjavio je večeras da Unija nije odustala od prvobitnog predloga za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, podržanog od Nemačke, Fransuske i SAD.

– Netačne su bilo kakve tvrdnje da EU odustaje od svog predloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji podržavaju Nemačka, Francuska i SAD. EU nastavlja da u potpunosti stoji iza ovog predloga i ohrabruje strane da se dogovore za tekst i čim budu spremni pokažu međunarodnoj zajednici da su u stanju da donesu evropska rešenja – rekao je Stano novinarima.

On je istakao da je sada ključno da Beograd i Priština izbegnu eskalaciju, što zahteva hitnu akciju obe strane – Priština da ne počne da izriče kazne, a Beograd da ne izdaje nove tablice KM.

– Ne može biti pregovora o normalizaciji odnosa uz pretnju nasiljem – rekao je Stano.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti je danas posle sastanka u Briselu sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izneo tvrdnju da je Borelj odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Kurti tvrdi da je Borelj danas tokom razgovora “odustao od 23. marta 2023. godine kao, kako dalje tvrdi, konačnog datuma dogovorenog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

– Danas sa žaljenjem kažem da je odustao od predloga EU za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Kažem to sa žaljenjem, jer su oni sami predložili mart 2023 – rekao je Kurti.

Borelj je posle razgovora sa Vučićem i Kurtijem izrazio žaljenje što nije postignut dogovor Beograda i Prištine o tablicama, i pritom uputio kritike na račun vlasti privremenih prištinskih institucija.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here