Pixabay
Ilustracija

Cene nekretnina su rasle tokom protekle godine rekordnim tempom. Na nacionalnom nivou zabeležen je skok vrednosti od preko 20 odsto, a prednjačili su Sidnej, Kanbera i pomalo neočekivano – Hobart.

Srednja, odnosno medijan cena kuća premašila je milion dolara u Sidneju, dok je u glavnom gradu Australije pred kraj godine skoro dostigla sedmocifreni iznos.

Kada se porede tržišta po državama, daleko iznad drugih odskače Novi Južni Vels, u kojem je teško pronaći kuću ispod pola miliona dolara, čak i u malim mestima duž južne, centralne i severne obale.

Ovakvim stanjem sa tržišta su istisnuti mnogi potencijalni kupci prvih nekretnina, a i onaj manji deo mlađih ljudi koji su u mogućnosti da sebi priušte kuću, uglavnom su primorani da biraju krajnju periferiju gradova ili mala mesta u regionalnom delu države.

Prema istraživanju specijalizovanog sajta za nekretnine www.realestate.com.au, iole pristojne lokacije u kojima je moguće kupiti kuću ispod 650.000 dolara, što kupce prve nekretnine oslobađa plaćanja paprene takse stamp duty, mogu se prebrojati na prste dve ruke.

Kako kažu iz ovog istraživačkog tima, mnogi kupci prve nekretnine upravo i gledaju ka ovim mestima i naseljima.
Prema podacima ovog sajta, prednjače naselja na krajnjem severozapadu Sidneja, u opštini Blektaun. To su Emerton (srednja cena kuće 575.000 dolara), Letbridž Park (597.000) i Trigir (600.000). Prate ih mesta u oblasti Centralne obale, kao što su Manering Park, San Remo i Badživoj, gde se cene kreću između 600.000 i 630.000 dolara.

– U okviru šire oblasti Sidneja, pristupačna su uglavnom samo naselja na periferiji i krajnjem obodu grada. Upravo tu vidimo veće interesovanje kupaca, što je i normalno – kaže direktor ekonomskih istraživanja sajta Realestate Kameron Kušer.

Kada je reč o najpopularnijim delovima NSW za kupovinu prve nekretnine, u poslednje vreme prednjači Vulongong, grad južno od Sidneja, koji uprkos popularnosti ima prilično visoke cene. Stan je tamo i dalje moguće kupiti ispod 700.000 dolara.

Kada je reč o delovima Sidneja koji privlače najveće interesovanje, to su pre svega opština Blektaun za kuće i Paramata za kupovinu stanova. Vrlo visoko na ovoj listi se kotira i Liverpul, predgrađe u kojem živi veliki broj naših ljudi.

U Liverpulu su traženi stanovi, a trenutno zauzima šesto mesto među najpopularnijim naseljima među kupcima prvih nekretnina. Za kupovinu kuća vro visoko se kotira i naselje Skofilds, na severozapadu Sidneja, koje zauzima ukupno četvrtu poziciju među najtraženijim oblastima.

Stručnjaci sajta Realestate procenjuju da ćemo u toku 2022. godine videti veći broj prodavaca na tržištu, što bi moglo da uspostavi bolji balans ponude i potražnje, a samim tim da dovede do usporavanja rasta cena. Ovom trendu će svakako doprineti i rast kamatnih stopa na stambene kredite, koji je počeo polako da se dešava već krajem 2021.

10 najpovoljnijih mesta sa cenom ispod $650.000

Emerton – 575.000
Letbridž Park – 597.000
Manering Park – 600.000
Trigir – 600.000
Bleket – 605.000
Vilmot – 612.500
Valan – 620.000
San Remo – 627.500
Badživoj – 630,000
Erds – 630.000

10 najpopularnijih naselja za kupce prvih nekretnina

1. Vulongong (stanovi)
2. Blektaun (kuće)
3. Paramata (stanovi)
4. Skofilds (kuće)
5. Orindž (kuće)
6. Liverpul (stanovi)
7. Blektaun (stanovi)
8. Oran Park (kuće)
9. Dabo (kuće)
10. Eping (stanovi)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here