commons.wikimedia.org/MohammadHuzam
Bagdad

Stanovnici Bagdada koriste danas jedinstvenu priliku za grudvanje i pravljenje video-snimaka nakon što je sneg pao u glavnom gradu Iraka drugi put u poslednjih 100 godina.

Sneg je prethodno pao u glavnom gradu 2008. godine, ali je bio slab i brzo se istopio. Mnogi mladi i stari Iračani kažu da je ovo prvi put da vide kako pravi sneg pada u Bagdadu.

Gradske palme i improvizovani šatori na Trgu Tahrir, gde se mesecima dešavaju antivladine demonstracije, danas su pod belim pokrivačem.

Ljudi su se na putu ka poslu zaustavljali da na brzinu naprave snimke ili nekoliko grudvi i zabave se.

– Sneg bi mogao da pada do sutra, imajući u vidu hladno vreme. Hladni talas došao je iz Evrope – izjavio je Amer el Džaberi iz Meteorološkog centra Iraka.

Stanovnici Bagdada su mnogo više naviknuti na vrućinu nego na hladnoću, prenosi Radio Sarajevo. Najviša izmerena temperatura u ovom gradu je 51 stepen, a tokom prethodnih godina rekord je bio skoro oboren.

Južno od glavnog grada, sneg je pao i u Karbali, svetom mestu u kojem se okupljaju hodočasnici iz celog sveta da bi obišli svetilišta i mauzoleje Abasa i imama Huseina.

Sneg je nešto češća pojava na severu Iraka, gde je pao u Mosulu, ali se retko može videti u centralnom i južnom delu zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here