Tanjug
Gašenje požara na Staroj planini (Foto: Arhiva)

Vatrogasci, pripadnici Žandarmerije i dobrovoljci uspeli su da jutros ugase jedan veliki krak požara na Staroj planini ispod vrha Tri čuke, koji je pretio da se spusti u strogo zaštićeno područje autohtone smrče, neprocenjivi dragulj prirode na Staroj planini – Arbinje i posredno ugrozi i selo Dojkinci.

Kako su za Tanjug kazali pirotski radioamateri, koji pružaju logističku podršku vatrogascima na terenu, nakon gašenja ovog kraka požara na veoma teškom terenu, preostaje gašenje požara u širem rejonu sela Topli Do, gde je teren krajnje nepristupačan.

– Vatra je na petnaestak kilometara od sela Topli Do. Dobra vest je da su sada sve vatrogasno-spasilačke jedinice kao i Žandarmerija skoncentrisane na ovaj krak požara koji preti da se proširi ka suvatima na najvišem vrhu Stare planine Midžor, tako da smo optimisti – kaže Milan Radovanović iz Radio kluba Pirot.

Jedan od dobrovoljaca koji je aktivno učestvovao u gašenju požara ispod vrha Tri čuke mladi Piroćanac Aleksa Živković istakao je za Tanjug da je situacija na ovom delu planine bila veoma teška, ali se nadljudskim naporima žandarmerije, vatrogasaca, šumara i dobrovoljaca požar lokalizovao pa sada predstoji borba za gašenje i u široj okolini Toplog Dola.

Za sutra je najavljena poseta pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Predraga Marića, koji će nakon obilaska terena na Staroj planini obići i bazu pripadnika vatrogasno spasilačkih jedinica i Žandarmerije u selu Dojkinci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here