commons.wikimedia/davric
Austrijski vojnici

Ministar odbrane Austrije Tomas Štarlinger još jednom je pooštrio svoje upozorenje o finansijskom stanju austrijske vojske i kritikovao odgovorne u politici.

– Vojska se nalazi pred svojim grobom, a njeni grobari ne ugrožavaju masivno samo bezbednost stanovništva, već i radna mesta – rekao je on na skupu društva oficita u Sankt Peltenu.

Dodao je da se narednih nedelja odlučuje o konačnoj sudbini vojske. I pored teške situacije u kojoj se nalazi vojska, toga nisu svesni svi politički donosioci odluka, kritikovao je ministar.

– Grobari vojske uoči koalicionih pregovora već su izjavili da je dozvoljeno da vojska dobije 400 miliona evra više novca – kazao je on ističući da time ugrožavaju bezbednost Austrije.

Zatražio je, ako ne postoji politička volja da se vojska ispravno opremi, da se građanima jasno iznesu posledice. Štarlinger dodaje da bi onda trebalo i odgovoarajući Član 79 Ustava Austrije odgovarajući promeniti i izbaciti iz njega vojnu zaštitu građana.

– Isto tako trebalo bi promeniti ime vojske u “tehničku pomoćnu službu” – kazao je on.

Štarlinger, od kada je postao ministar, neprestano ukazuje na dramatično finansijsko stanje vojske, i u više navrata je naveo da armija više nije u stanju da brani zemlju, a i da je sve manje u mogućnosti da pomaže kod elementarnih nepogoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here