Starost porodilje – opasnost od pojave autizma

0

Pojava autizma povezana sa starošću majke

 

Istraživanje sprovedeno u Kaliforniji pokazalo je da se opasnost od rađanja autističnog deteta povećava za 18 odsto svaki put kada se starost majke poveća za pet godina, tako da među ženama starosne dobi od 40 godina verovatnoća rađanja deteta obolelog autizma veća za 50 odsto nego kod onih starosti između 25 i 29 godina.

 

Istraživanje je uraeno analizom svih slučajeva rođenja dece od 1. januara 1990. godine do do 31. decembra 1999. godine na osnovu elektronskih izvoda iz matičnih knjiga rođenih koja sadrže godište oba roditelja.

Istraživanje je, međutim, pokazalo i da starost oca ne utiče na rođenje autističnog deteta, osim ukoliko je majka mlađa od 30 godina, prenele su svetske agencije.

Ukupno 4,9 miliona rođenja obuhvaćeno je istraživanjem, a među tom decom je dijagnostikovano 12.159 slučajeva autizma.

Autizam je neurološki poremećaj koji kod deteta utiče na razvoj njegovih sposobnosti za verbalnu i neverbalnu komunikaciju, ali i ograničava (sužava) njegove društvene interakcije i predmete interesovanja.

Simptomi autizma se javljaju pre navršene treće godine života i njihovo poreklo nije poznato.

Prema sadašnjim procenama, autizam se u industrijski razvijenim zemljama javlja kod jednog deteta na njih 100, a u SAD kod jednog na 110, naveli su autori istraživanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here