Savez Srba u Italiji, A. Zlatković
Publika i članovi Saveza Srba u Italiji sa nekim od učesnika

U okviru nastavka Dana srpske kulture u Italiji, koji su prekinuti početkom marta zbog epidemije korona virusa, u Vićenci je održana promocija knjige “Odbrana pravoslavlja u Crnoj Gori – moguća geopolitička promena na Balkanu” italijanskog pisca i geopolitičkog analitičara Stefana Vernole. Događaj je organizovao Savez Srba u Italiji, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a u saradnji sa Generalnim konzulatom Srbije u Trstu, Opštinom Vićenca i Humanitarnim udruženjem Koreni iz Verone. U Savezu Srba se nadaju da će posle ovoga biti moguće održati i druge planirane manifestacije.

Uz promociju je održana i konferencija na kojoj su govorili gosti iz italijanskog parlamenta, regije Veneto i opštine Vićenca. Konferenciju je vodio Dejan Kusalo, predsednik Korena i referent za humanitarne akcije u Savezu Srba u Italiji. On je u februaru ove godine sa piscem Stefanom Vernoleom bio u Crnoj Gori gde su zajedno učestvovali u litijama, posle čega je i napisana knjiga koja je predstavljena.

Borba za istinu i pravdu

Stefano Vernole je izrazio veliku radost što je, s obzirom na celu situaciju oko korona virusa, organizovana promocija i istakao da je prvi deo knjige posvećen pravoslavlju i pravoslavnoj veri koja je bila glavni razlog višemesečnih litija i pobune naroda protiv vlasti i režima u Crnoj Gori. Zatim je pisao o Njegošu i Kosovskom boju i vekovnoj povezanosti Srbije i Crne Gore u svim važnim istorijskim događajima.

– Shvatio sam da je pravoslavlje predstavlja fundamentalni identitet Srba a pravoslavna vera najjače oružje u odbrani svetinja. Zbog svega toga, Milo Đukanović nije mogao da prođe nekažnjeno posle 30 godina vlasti i manipulacije – navodi Vernole koji je drugi deo knjige posvetio geopolitičkoj analizi.

Autor navodi dokaze o organizovanom kriminalu i svim drugim sredstvima kojima se služio Đukanović, poput menjanja programa u školskim udžbenicima, a sve to uz podršku Engleske, Amerike i NATO pakta.

Svi Srbi, kako u Crnoj Gori, tako i na Kosovu, u Makedoniji i Republici Srpskoj imaju jaku volju u borbi za istinom i pravdom. Srbi su taj istorijski duh zadržali vekovima i zbog njega nikada neće odustati, zaključuje Vernole.

Dejan Kusalo i Stefano Vernole

Gusle i istorija

Na promociji se prisutnima predstavila i guslarska sekcija Srpske kulturne zajednice “Sveti Sava” iz Valdanja čiji su članovi izveli tradicionalne srpske pesme koje potiču iz Crne Gore. Te pesme je pohvalio Vito Komenćini, predstavnik italijanskog parlamenta iz Rima i naveo da je povezanost Veneta i Srba poznata još od stare republike Serenisime koja je imala svoju vojsku čiji su se vojnici nazivali “skijavoni” koji u stvari potiču od Srba i koji su nosili kape vrlo slične crnogorskim.

– Nažalost, to je deo istorije koji se ne uči u školama niti se može čitati i videti u medijima, ali su ovakve promocije upravo prvi korak u borbi za istinu. Još od vremena Otomanskog carstva Srbi su uvek štitili Evropu, hrišćansku veru i tradiciju – istakao je Komerćini i naveo da EU treba više da se posveti očuvanju tog identiteta, a ne da ucenjuje Srbe da priznaju Kosovo.

– Iako mediji skoro nikako nisu prenosili šta se dešavalo u Crnoj Gori, meni je sve bilo jasno kad sam čuo da su bila uhapšena i sveštena lica – naveo je Komerćini i obećao da će u parlamentu nastaviti da prenosi pravu istinu o dešavanjima na Balkanu.

Stefano Valdegamberi, predstavnik regije Veneto, je više puta posetio Srbiju i kako kaže dobro poznaje našu pravu istoriju. Upoznat je sa time koliku štetu su mediji naneli Srbima još od devedesetih i koliko je bilo dezinformacija zbog kojih su Italijani imali loš sud o Srbima.

Ide na liturgije: Leonardo de Marko

Italijani da uče od Srba

Leonardo de Marko, predstavnik opštine Vićenca, prisutnima je preneo pozdrave gradonačelnika Vićence Frančeska Ruka i naveo da Srbe poznaje još iz škole i da je još tada veoma zavoleo ovaj narod.

– Prethodne dve godine sam imao priliku da upoznam divne ljude iz srpske zajednice u Vićenci koja je u ovom gradu najmnogobrojnija u celoj Italiji. Od Srba sam naučio kako biti dostojanstven. Srbi nikada ne odustaju u borbi za pravdu, oni su ponosan narod iako im to uopšte nije lako. Srpska zajednica je najbolje integrisana od svih stranaca – istakao je De Marko.

Ono što je na De Marka ostavilo najveći utisak vezano za Srbe je prisustvo na liturgiji u Crkvi Svetog Luke u Vićenci.

– Bio sam više puta na vašoj liturgiji koju je vodio otac Dalibor. Stajao sam, slušao, posmatrao i doživeo velike emocije. Mi Italijani imamo od vas još puno da naučimo. Vi čuvate ono što smo mi katolici izgubili. Imam 28 godina i teško mi je da to prenesem kolegama koji su mnogo stariji od mene, ali oni to ne razumeju.

Biranim rečima o Srbima: Učesnici konferencije

U Crnoj Gori bio i 1995.

Interesovanje Stefana Vernole za aktuelna dešavanja u Crnoj Gori datira još od 1995, kada je posetio bivšu Jugoslaviju pred kraj rata. Kako je preneo, tadašnja vizija iz Italije bila je jednostrana. Verovalo se da Srbi ne žele da priznaju nezavisnost drugim narodima i da se bave raznim zlodelima. Realnost na koju je tada naišao na terenu bila je drugačija. Od tada je učestalo posećivao Balkan i pažljivo analizirao sve geopolitičke promene koje su se dešavale. Seća se da je još tada Crna Gora bila podeljena i da je Milo Đukanović i tada radio na razdoru srpske nacionalnosti. Kasnije se na referendumu služio izbornom manipulacijom, pretnjama i lažnim glasačima koje je finansirao novcem stečenim od kriminala, i to upravo dan pre parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.