EPA/Janos Marjai
Nebojša Stefanović

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je danas da je odbijanje Prištine da ukine takse na srpsku robu poraz politike Evropske unije.

U intervjuu za TV Pink on je rekao da EU ili ne shvata da takva vrsta gubljenja kredibiliteta šteti njoj samoj ili se, u stvari, neke zemlje predstavljaju kao da vrše pritisak na Prištinu da ukine takse, a zapravo joj poručuju da ne mora to da učini.

Povodom današnjeg telefonskog razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dijalogu Beograda i Prištine, koji je bio tema i foruma GLOBSEK u Bratislavi, odnosno o odbijanju Prištine da ukine takse na robu iz Srbije i primeni ono što je potpisala u Briselskom sporazumu, Stefanović je rekao da postoje dva različita koloseka, „dve stvari koje se jasno diferenciraju vezano za sve te razgovore“.

U tom kontekstu, on je ukazao da predsednik Vučić vodi dobru i stabilnu politiku koja, kako je naveo, pokazuje da se on bori za Srbe i da Srbija nešto dobije na KiM.

– Imate kontuinuirane pokušaje da se kroz razgovore obezbedi stabilnost, koja je veoma važna ne samo za našu zemlju već i za region, da se obezbedi mir i više novih investitora. Sve je to preduslov da bi investitori došli – rekao je Stefanović.

On je dodao da se Vučić nalazi u situaciji u kojoj bi mu bilo lakše da vodi drugačiju politiku, politiku koja bi se dopadala svima, ali koja ne bi donele neke rezultate, mada bi njemu lično donela političke poene.

Međutim, istakao je Stefanović, predsednik Vučić se opredelio za politiku koja nudi rezultate, iako je teška, i omogućuje da Srbija svake godina napreduje.

– Nažalost, taj drugi kolosek možemo da čitamo kao poraz politike EU na KiM. EU se postavila kao garant Briselskog sporazuma, ali nemogućnost implementacije, i ne samo to, već i jasna i nedvosmislena poruka prištinskog rukovodstva koje kaže “ne pada nam na pamet“ da prihvatimo Briselski sporazum, sve što smo tamo potpisali, sve što smo obećali, sve što je garantovano, sad smo se predomislili, od toga nema ništa, poraz je EU – rekao je Stefanović.

– Imate veoma lošu situaciju za EU, nikad nisam očekivao previše od prištinskog rukovodstva, nisam siguran da imaju preveliki kapacitet da o tome odlučuju, ali to nije dobro ni za Srbe ni za Albance, pogotovo nije dobro za one ljude koji su izgubili svoju reč. Kad izgubite reč, šta vam posle toga preostaje – upitao je Stefanović.

6 KOMENTARA

 1. Kako moze da bude poraz za Evropu, taxe su na srpsku robu, jeli ovaj covek glup ili se folira da je pametan nisu svi glupi u srbiji.
  Poraz EU, haha nije ovo utakmica , ko te postavi tu,

 2. Koliko treba da budes glup da verues ovim ljudima I novinarima koji rade za njih, koji neznaju nista sta je dobro a sta lose za drzavu, na zapadu ovaj covek nebi osto Ni minut posle ovakvih izjava, Ali nerazumem on je za policiju sta on I’ma da izavljuje nesto sto nije njegov posao.

 3. Pojma ti nemas. To je sve i poteklo od Amerike i Njemacke. Javno su protiv takse a tajno ih ohrabruju da ne ukidaju iste.

 4. srpsko ludilo se nastavlja.vec 20 godina ceo svet ceka da se opamete a oni biraju svaki put sve vece budale. jednog jedinog pravog predsednika kojeg su imali- ubise ga.sad slusamo samo stare gluposti, srpsko lazno velicanje,bla ,bla.
  Navodno nas svi mrze sto smo mnogo pametni i lepi, bla bla.blaa
  U sumadiji sve prolazu i sve se prima.sajkaca je cudo. nema veze sto si gladan samo mrzi sve oko sebe.
  Kosovo je davno izgubljeno.Vucic se obavezao da ga prizna.samo ne zna kako to da servira seljaku.
  Kako je srpsko kad Premijerka dozivotno ne sme da ode da ga vidi???
  Gde vi zivite?

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime