Tanjug
Nebojša Stefanović

Ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je da su svi požari u Pčinjskom okrugu lokalizovani, dok su na Staroj planini u fazi potpunog gašenja, ali da još ima džepova zahvećnih vatrom, kao i da očekuje da ruski avion Iljušin tokom dana stigne u Srbiju kako bi bio angažovan na gašenju požara.

– Vlada Srbije je predala garancije i obezbedila sredstva za korišćenje tog ruskog aviona, kapaciteta 42 tone vode – rekao je je Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

Na Staroj planini angažovano je 103 vatrogasaca- spasioca, 30 pripadnika žandaremerije, određeni broj pripadnika policije opste nadležnosti i 17 radnika Srbijašuma, rekao je Stefanović.

– Zahvaljujući dobrom i pravovrmemenom angažovanju uspeli smo da spasimo rezarvat i šumski kompleks “Smrče” – Arbinje koji nije ugrožen i neće biti štete od požara – rekao je ministar i dodao da jedan deo šume jeste izgoreo.

Kako je rekao, najveći deo požara je sa strane Bugarske i u narednih dan ili dva se očekuje da da i sa naše i bugarske strane bude potpuno lokalizovan požar.

“Što se tiče požara u pčinjskom okrugu, svi su loaklizaovani i radi se na dogašivanju na nekoliko lokacija”.

Stefanović je dodao da je angažovano 87 vatrogasaca i 100 pripadnika Vojske Srbije, kao i da su angažvana tri helikoptera koji su imali 47 naleta.

Dodao je da su helikopteri smešteni na niškom aerodormu i da će tu biti sve dok se požar ne bude ugasio.

Ministar kaže da je bilo problema sa vetrom i velikom količinom dima i da je ostavljeno starešinama pilota da procene i odlučuju kada mogu da lete, kako se ne bi ugrozio njihov život.

Stefanović je naveo i da su četiri aviona poljoprivredne avijacije sletela na niški aerodrom i dodao da je njihov kapacitet 1,5 tona vode po rezervoaru, što nije značajna količina za efikasnije gašenje požara, ali da će oni, kako je rekao, biti korišćeni u gašenju požara u skladu sa potrebama.

On je dodao da postoji stalna komunikacija sa Srpsko-ruskim humanitarnim centrom.

– Svi naši kapaciteti su od prvog momenta uključeni – naglasio je Stefanović.

Zahvalio je vatrogascima na požrtvovanosti i poručio da će predložiti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da neki od njih, ne samo zbog ovih požara već i celokupne angažovanosti, budu odlikovani Sretenjskim ordenom, jer su ga zaslužili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here