Damir Vujković
Zrinko Ogresta

Treće festivalske večeri 29. Festivala evropskog filma Palić, u ponedeljak 18. jula na Letnjoj pozornici uručene su nagrade Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS) rediteljima najboljih filmova u prošloj godini. Film “Strahinja Banović” Stefana Arsenijevića dobitnik je nagrade u kategoriji domaćih igranih filmova, a “Plavi Cvijet” Zrinka Ogreste u kategoriji srpskih manjinskih koprodukcija. O nagradama je odlučivao žiri sačinjen od troje novinara koji kontinuirano prate sedmu umetnost – Tatjana Nježić, novinarka Blica, Zorica Dimitrijević, novinarka portala SEEcult, i Vladimir Džudović, novinar Radio Beograda.

Stefanu Arsenijeviću nagradu je uručila članica žirija Zorica Dimitrijević, koja je prilikom dodele nagrade istakla: “Srpska filmska produkcija je poslednjih godina postala prilično obimna, a uz sav taj kvantitet vreme je da se fokusiramo na kvalitet. Da vrednujemo i odamo priznanje najboljima”.

Stefan Arsenijević je prilikom prijema nagrade rekao: “Jako mi znači ova nagrada, posebno što dolazi od ljudi i profesionalaca čije mišljenje i rad zaista cenim. Ovo je zatvaranje kruga – kada smo počeli da pišemo ovaj film, jedno od prvih istraživanja koje smo obavili bio je razgovor s migrantima nedaleko odavde, u staroj ciglani. Ti susreti i razgovori s pravim ljudima su nas zauvek promenili i pokazali koji put treba da sledimo dok pravimo ovaj film”.

Žiri je nagradu ostvarenju “Strahinja Banović” obrazložio rečima: “Hvala vredne filmskim jezikom, koji i o najtežem govori na suptilan, rafiniran, a tako snažan način, Arsenijević je slojevito prepleo sa jedne strane ovdašnju tradiciju, mit, sa više nego aktuelnim, gorućim pitanjem savremenog sveta, kao što su migrant, i sa druge strane slikovitu i rečitu lepezu. Od pošasti koje kao legitimne takozvane vrednosti haraju ovim prostorima, do gorkog ukusa koji ostavlja učinak normi i takozvane pravde razvijenog sveta, u koje su ipak sve oči uprte. Posle dugo, dugo vremena, bio je to srpski film u glavnom programu festivala A kategorije u Karlovim Varima gde je, kao što znamo, trijumfovao, a potom nastavio da niže uspehe  i na drugim međunarodnim manifestacijama”.

Tatjana Nježić, članica žirija, uručila je nagradu za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju  reditelju filma “Plavi Cvijet”, Zrinku Ogresti, koji je prilikom prijema nagrade izjavio: “Ovo je moj osmi igrani film, a svih osam su prikazivani po festivalima u Srbiji. Paralelno s pozivom festivala na Paliću, ja sam dobio poziv za odlazak na još dva festivala koji se istovremeno održavaju – jedan na jugu Italije, a drugi u Egiptu. Ali kao što vidite, ja sam danas ovdje”.

Tatjana Nježić pročitala je obrazloženje žirija u kome stoji: “Kroz priču o savremenoj ženi, njenoj ćerki u tinejdžerskim godinama i majci koju sustižu zdravstveni problemi, te bivšem suprugu i zabranjenom partneru, snažnom a nepretencioznom filmskom poetikom film preispituje nemogućnost komunikacije ne samo među ljudima, već i čoveka sa samim sobom, upućujući na zloslutne posledice. S druge strane daje upečatljivu sliku savremenog društva danas i ovde, čije je jedno od težišnih tačaka beznađe svih generacija, kao posledica neoliberalnog konteksta u kome je imetak sve, a čovek ništa”.

Asocijacija filmskih festivala Srbije osnovana je 2021. godine na inicijativu Filmskog centra Srbije, a njene članice su Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja – Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Prošle godine potpisan je Memorandum o saradnji između Filmskog centra Srbije i predstavnika sedam filmskih festivala u Srbiji, čiji je cilj  uspostavljanje saradnje radi zajedničkog delovanja na podsticanju i unapređenju javnog prikazivanja u oblasti domaćeg kinematografskog stvaralaštva, decentralizacije kinematografske infrastrukture, promocije domaćih filmskih ostvarenja realizovanih uz podršku Filmskog centra Srbije, zajedničke podrške stručnom i profesionalnom usavršavanju u području kinematografskih delatnosti, međusobne promocije i razmene stručnog znanja, iskustava i dobrih praksi u oblasti festivalskog prikazivanja.

Tanja Nježić i Zrinko Ogresta
Z. Ogresta, Zorica Dimitrijević, Tanja Nježić i S. Arsenijević
Nikolaj Nikitin, selektor i Miroslav Mogorović, programski direktor

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here