EPA-EFE

Organizacija za zabranu hemijskog oružja u izveštaju je režimu sirijskog predsednika Bašara al Asada pripisala tri slučaja upotrebe hemijskog oružja.

To je saopštio Stejt department.

Istražni i identifikacioni tim OPCV (IIT) zaključio je da postoje opravdani razlozi za verovanje da su sirijske arapske vazduhoplovne snage 24. i 30. marta 2017. bacile vazdušne bombe sa sarinom u Ltamenah i bacile cilindar koji sadrži hlor u bolnicu u istom mestu 25. marta 2017. potvrđujući da režim koristi hemijsko oružje i ne poštuje ljudski život, navodi se u izveštaju.

Prema Stejt departmentu, „uprkos pristupanju Sirije Konvenciji o hemijskom oružju 2013. godine, Asadov režim je od tada više puta izvršio napade hemijskim oružjem da bi zadržao svoj moć“.

Zajednički istražni mehanizam OPCV-UN prethodno je potvrdio da je Asadov režim koristio hemijsko oružje u više navrata, a sada je IIT izveštaj poslednji u sve većem broju dokaza da Asadov režim koristi hemijsko oružje u Siriji kao deo namerne kampanja nasilja nad sirijskim narodom, navodi se u saopštenju.

4 KOMENTARA

  1. Lazete kao i uvek Asadu nije potrebno hemijsko oruzje pored preko 1000 tekova nekoliko stotina aviona i dobro naoruzane armije da koristi hemijsko oruzje to je samo podmetnuto od Amerike i njhovih podluh saveznika.da bi intervenisali protiv Asada .on to zna i nikad nebi upotrebio hemijsko oruzje.

  2. OPCV-UN imate li izvestaj koliko su clanice NATO-a bacile osiromasenog uranijuma na Srbiju?Da li znate da su gadjali skole,bolnice,autobusu,vozove??? Da li znate da su NATO snage imale tacne lokacije gde se nalaze nase hemiske industrije koje nisu smele da se gadjaju? Ne glumite svetskog policajca brzo ce da bacite kasiku sram vas bilo

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime