Ministarstvo odbrane Rusije
Ruska vojska

Rusija bi trebalo da se “čisti sa Bliskog istoka”, jer tamo igra “destruktivnu ulogu”, smatra pomoćnik američkog državnog sekretara Dejvid Šenker.

– Već 45 godina to je kamen-temeljac američke politike – držati Ruse dalje od Bliskog istoka. Sada su oni tamo i imaju destruktivnu ulogu. I mi, iskreno, mislimo da bi trebalo da se čiste odande – rekao je Šenker na video-konferenciji u Institutu za Bliski istok u Vašingtonu.

Govoreći o “rivalitetu velikih sila” u regionu, pod kojim on podrazumeva Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Kinu, pomoćnik državnog sekretara primetio je da SAD “ne primoravaju ove zemlje da učine bilo kakav izbor, ali žele da one znaju kakve bi mogle biti posledice izbora koje prave”.

Šenker je takođe ponovio tezu aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa da je administracija prethodnog predsednika Baraka Obame “pozdravila dolazak Rusa u Siriju” da pomognu lideru zemlje Bašaru al Asadu, smatrajući da će se zbog toga “Rusi zaglaviti u močvari”.

– Rusi su promenili tok rata, a Asadov režim i dalje opstaje. Iskreno govoreći, mislim da je to bio neuspeh (Obamine administracije) – naveo je on.

Prema njegovim rečima, uspeh u Siriji potaknuo je Rusiju na akciju u Libiji, gde sada „ne igra produktivnu ili stabilizujuću ulogu“.

Rusija od 2015. godine, na zahtev zvaničnih sirijskih vlasti, pruža vojnu i drugu pomoć Siriji u borbi protiv terorizma i obnovi zemlje.

Što se tiče situacije u Libiji, gde unutrašnji oružani sukob traje od 2011. godine, Rusija je više puta izjavljivala da se ne meša u situaciju ni na čijoj strani ovog sukoba i da ne pruža vojnu pomoć.

5 COMMENTS

  1. kako ste vi pocistili gadafija i sadama huseina, tako su se te zemlje raspale. Ali smo dobili islamsku drzavu, protiv koje se borite?!

  2. Da sam ja na njegovom mestu, više bi me rinulo, šta mu se događa kod kuće, da njega neko ne počisti!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here