EPA-EFE/SANA
Bašar al Asad

Stejt department je zatražio od država koje razmatraju normalizaciju odnosa sa Sirijom da uzmu u obzir zločine koje je režim Bašara al Asada počinio nad sirijskim narodom.

U odgovoru na upit Glasa Amerike povodom odluke vlasti Srbije da diplomatske odnose sa Sirijom podignu na nivo ambasadora ukazano je i na, kako je navedeno, kontinuirane napore tamošnjeg režima da velikom delu zemlje uskrati pristup humanitarnoj pomoći i bezbednosti.

Sirijski režim, na čelu sa predsednikom Bašarom al Asadom, nalazi se na meti sankcija Sjedinjenih Država i Evropske unije zbog upotrebe hemijskog oružja i sprovedene represije nad građanima te zemlje.

Prethodno je, povodom nastojanja Srbije da u potpunosti normalizuje diplomatske odnose sa Sirijom, reagovao Peter Stano – portparol Evropske unije za pitanja spoljne politike. On je podsetio da slanje ambasadora u Damask u svojstvu šefa diplomatske misije znači predaju akreditiva šefu države, kako je ukazao, Bašaru al Asadu koji se nalazi na listi sankcija EU i nema demokratski legitimitet kao predsednik države.

– On je neko ko je nadgledao masovno brutalno nasilje koje su režimske trupe počinile nad stanovništvom, uključujući i upotrebu hemijskog oružja. To su razlozi zbog kojih članice EU ne šalju ambasadore u Damask da predaju akreditive Asadu, već tamo imaju predstavnike u svojstvu otpravnika poslova, koji ne moraju da predaju akreditive šefu države – ukazao je Stano.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije obrazložilo je da je odluka o vraćanju odnosa sa Sirijom na nivo ambasadora motivisana tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i, kako je objašnjeno, promenjenom političko-bezbednosnom situacijom.

“Pri donošenju takve odluke, Srbija je uzela u obzir regionalni i geostrateški značaj Sirije i uticaj koji razvoj situacije u Siriji, kao područje našeg šireg susedstva, ima na naš region, pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija”, rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Ukazano je i da saradnja Srbije sa Sirijom nije uperena protiv interesa bilo koje zemlje.

1 COMMENT

  1. Kada bi se svuda i za svakoga tako odlučivalo, onda bi se srpska ambasada u Americi davno morala da zatvori.obzirom na količinu zločina Koje su počinili Amerikanci

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here