EPA/Justin Lane

“Zabrinuti smo zbog izveštaja o nepriličnom ruskom uplitanju u Srbiji. SAD podržavaju napore Srbije da istraži ovaj incident i podstiču Vladu da odgovorne za ove nezakonite aktivnosti smatra odgovornim, u skladu sa vladavinom zakona”, saopštio je portparol Stejt departmenta Radiju Slobodna Evropa (RSE) povodom detalja špijunske afere u kojoj su, učestvovali ruski obaveštajac Georgij Kleban i potpukovnik Z.K, penzionisani pripadnik Vojske Srbije.

“Ruska vlada nastoji da destabilizuje Evropu vojnim pritiskom, zlonamernim sajber aktivnostima i malignim uticajem u mnogim zemljama koje su saveznici, partneri i prijatelji Amerike. Sa ruskom vladom smo bili jasni na najvišim nivoima: morate prekinuti svoje destabilizujuće aktivnosti širom sveta”, navodi se u saopštenju portparola Stejt departmenta dostavljenom RSE.

Vojnobezbednosna agencija (VBA) utvrdila je šta je ruskom obaveštajnom oficiru Georgiju Klebanu predao srpski potpukovnik, koji se zajedno s njim vidi na nedavno objavljenom snimku, ali nije govorio o čemu je reč jer je “predmet živ – izjavio je načelnik Uprave za analitiku Bezbednosno informativne agencije (BIA) Srbije Relja Željski. On je za TV Prva naveo i da je potpukovnik dostupan srpskim organima.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je, povodom špijunske afere, da nikakve “skandalozne priče” ne mogu da nanesu štetu odnosima Srbije i Rusije, kao i da nisu svi u svetu zadovoljni njihovom saradnjom i da ima poziva Beogradu da od nje odustane.

Ono što je najvažnije u čitavoj ovoj priči je da su sada naši bilateralni odnosi i prijateljstvo Srbije i Rusije stabilni. To je čvrsto, sadržajno, sa takvom perspektivom i dubinom da nikakve skandalozne priče, odnosno, tobožnje vrbovanje srpskog vojnika od strane ruskog vojnika, ne mogu naneti nikakvu štetu našem odnosu – rekao je Harčenko za RTS.

4 COMMENTS

  1. Vi zabrinuti p*cke, pa vi zabadate nos u svaku drzavu na kugli zemaljskoj i vi zabrinuti
    sada ce te napraviti od muve medveda, bolje budite zabrinuti na primer impicmentom i vasim problemima u drzavi.

  2. Koji lazovi I nitkovi Ovi amerikanci Rusija ko nekog destabilise a sta on I po svetu Rade gadovi imaju obraza case have stoka kaubojska

  3. Cuj, saveznici, partneri i prijatelji Amerike. Kauboji takve imaju samo u vatikanskoj mafiji u Poljskoj, jer se mafijasi jos uvek nadaju da ce im kauboji otvoriti vrata i pustiti ih da u Americi rade sta hoce, kao po celom svetu.
    Traze, da se Rusija ne mesa u Srbiji i da prepuste njima da rade po starom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here