Stejt depatment: Droga preko CG ide ka Evropi

0

U dokumentu objavljenom na sajtu Stejt departmenta je navedeno da je geografska pozicija Crne Gore podsticajna za organizovane kriminalne grupe da njenu teritoriju koriste kao tačku pretovara za drogu namenjenu tržištu Evropske unije.

Crna Gora je još ranjiva na prolazak droge, ocenjeno je izveštaju i ukazano da je zbog toga njena vlada kao jedan od prioriteta definisala zaštitu granice.

 

Stejt department je naveo da je Vlada Crne Gore kao jedan od prioriteta postavila i borbu protiv zloupotrebe i krijumčarenja droge, dodajući da nema izveštaja o proizvodnji narkotika, hemijskih ili sintetičkih droga u Crnoj Gori.

"Vlada ne podstiče niti olakšava nezakonitu proizvodnju ili distribuciju opojnih ili psihoaktivnih droga, kao ni pranje novca vezanog za transakcije sa drogom", dodaje se u izveštaju.

Ocenjuje se da mali procenat droge koja stiže u Crnu Goru ostaje za domaću upotrebu i procjenjuje da se od ukupne količine, 10 do 15 odsto narkotika ostaje za crnogorsko tržište.

U dokumentu se ističe dobra saradnja američke agencije DEA sa crnogorskom policijom i najavljuje nastavak saradnje Stejt departmenta sa vladom u Podgorici.
"SAD planiraju nastavak bilateralne pomoći za promovisanje vladavine prava u Crnoj Gori, uključujući i suzbijanje krijumčarenja narkotika", navedeno je u izveštaju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here