Stepanović: Joviću, Rebiću i Aleru fali Uve Bajn

0
twitter.com/Eintracht/media
Ajntrahtov golgeterski trio: Jović, Rebić i Aler

Nekadašnji trener Ajntrahta uviđa da bi tri najbolja strelca tima iz Frankfurta bili i ubojitiji da imaju plejmejkera od klase.

Ajntraht je neznatno popustio u nemačkom prvenstvu iako još nema poraz u nastavku sezone posle zimske pauze. Prvo je kod kuće savladao Frajburg (3:1), a usledila su četiri remija. U nedelju se ide na noge davljeniku Hanoveru.

Posle 22 kola tim iz Frankfurta, u kojem su trojica naših igrača (Luka Jović, Mijat Gaćinović, Filip Kostić), zauzima sedmo mesto, koje ne vodi u evrokupove. Dok mu u poslednjoj trećini ligaškog nadmetanja predstoji borba za viši plasman, njegove navijače raduje to što se Ajntraht prvi put u poslednjih skoro četvrt veka domogao osmine finala jednog takmičenja UEFA.

Jednom finalista Kupa šampiona (1960), a osvajač Uefinog kupa (1980), igraće među 16 najboljih u Ligi Evrope, drugostepenom takmičenju evropskog klupskog fudbala, u koje je, podsetimo, ušao neposredno kao pobednik nemačkog kupa (prvi klupski trofej posle domaćeg kupa 1988). Da li će, pošto je u šesnaestini finala izbacio ukrajinskog prvaka Šahtjor, igrati i u četvrtfinalu, kao što je to bilo u Kupu UEFA 1995 (dalje otišao Juventus), videće se posle dva okršaja s Interom.

Ajntraht igra tek drugu evropsku sezonu u poslednjih 12 godina. I 2013/14. je dogurao do šesneastine finala. U prvoj utakmici, s Portom u Portugaliji, bilo je 2:2, isto kao i s Šahtjorom u Ukrajini. U revanšu je poveo s 2:0, isto kao protiv ukrajinskog prvaka, ali je Porto poravnao. Usledilo je još jedno vođstvo, a portugalski tim je u 86. minutu dao gol koji ga je i odveo dalje – 3:3.

Zato se Ajntrahtovim navijačima steglo srce kada je Šahtjor u 64. minutu smanjio na 2:1. U jeku njegovih napada da izjednači, nemački tim je postigao još dva pogotka. Od četiri gola po jedan su dali Jović i hrvatski napadač Ante Rebić, koji je baš umesto našeg asa ušao u igru u drugom poluvremenu, a dva francuski golgeter Sebastijan Aler, prvi s bele tačke.

Te tri Ajntrahtove udarne igle su u centru pažnje i evropske javnosti. Pobednik nemačkog kupa je s 23 pogotka najefikasniji za sada u Ligi Evrope, a polovinu je dao njegov trio: Jović 6, Aler 5, Rebić 1.

U nemačkom prvenstvu Ajntraht je dao 41 gol, a njegov triling 32. Jović je s 14 pogodaka i vodeći strelac Bundes lige, Aler je postigao 11, a Rebić 7.

Dragoslav Stepanović (70), nekadašnji jugoslovenski reprezentativac, bivši igrač OFK Beograda i Crvene zvezde, bio je Ajntrahtov trener dva puta. U prvom mandatu, od aprila 1991. do marta 1993, u jednoj celoj sezoni (1991/92) doveo je tim do trećeg mesta u Bundes ligi, što je i Ajntrahtov najviši domet u nemačkom fudbalu, ukupno postignut još četiri puta (1964, 1975, 1990, 1993).

Tim iz Frankfurta je i u Stepijevo vreme u prvoj polovini devedesetih bio hit u Nemačkoj (drugi put na njegovoj klupi od aprila do decembra 1996). Zato se njegova reč o klubu i dan-danas smatra autoritativnom. O ubojitom triju Stepanović se, dakako, izražava pohvalno, ali mu nalazi i jedan nedostatak.

– Svaki od njih trojice, a pogotovo kad su zajedno u igri, velika je opasnost po protivnika. Kad prime loptu u kaznenom prostoru, suparnička odbrana i golman su na velikim mukama, ali je problem što najveći broj pasova ka njima ide dubinskim loptama. Fali im plejmejker kakav je u moje vreme u Ajntrahtu bio Uve Bajn ili u nemačkom fudbalu devedestih i Mario Bazler. Izgledalo je, posle odlaska meksičkog veznog igrača Marka Fabijana u Filadelfiju ove zime, a ni on se nije najbolje snašao u toj ulozi, da bi to mogao biti Mijat Gaćinović, ali je on, bar u prošlom kolu protiv Borusije iz Menhengladbaha, bio bled na tom mestu.

Stepanović ističe i jednu vrlinu.

– Kod tri golgetera nema ega. Svako je spreman da doda loptu drugom ako je ovaj u boljoj poziciji da ugrozi gol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here