EPA-EFE/ATEF SAFADI
Nastavlja se sukob Izraelaca i Palestinaca

Predsednik odbora za međunarodne poslove ruske Državne dume Leonid Slucki izjavio je da je zvanična Moskva spremna da ponudi Izraelu i Palestini da se pregovori o rešavanju konflikta održe na teritoriji Ruske Federacije.

Pored toga, kako je rekao, Rusija predlaže i da se formira nešto drugačiji „kvartet“ u pregovorima koji bi uključio bliskoistočne zemlje – pored Izraela i Palestine i one arapske zemlje koje imaju diplomatske odnose sa Izraelom – Egipat, Jordan, UAE i Saudijska Arabija.

– Spremni smo da ponudimo da se ti pregovori održe u Moskvi – rekao je Slucki.

On je ocenio i da ruski parlamentarci konstantno održavaju kontakte sa kolegama sa obe strane konflikta.

– Za sada je to na nivou namere, međutim, ta namera još uvek nije realizovana. Smatram da je potrebno da pravimo određene korake kako bi se što pre sazvao taj bliskoistočni kvartet – zaključio je Slucki.

Izraelski avioni nastavili su i danas vazdušne udare na palestinski pojas Gazu, a pripadnici Hamasa odgovorili su ispaljivanjem raketa na Izrael, broj žrtava sukoba svakog dana raste ali i pritisak međunarodne zajednice da se oni okončaju.

Nema naznaka da bi sukob mogao da se smiri. Palestinci su danas prijavili i 11 ubijenih na okupiranoj Zapadnoj obali u sukobima demonstranata i izraelskih snaga bezbednosti, a od ponedeljka u Gazi je ubijeno 139 osoba, među kojima 39 maloletnika i 22 žene, a 950 osoba je ranjeno, saopštili su palestinski medicinski zvaničnici.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime