EPA/Sergey Dolzhenko

Ruska vojska je u borbe u Ukrajini uključila svoj novi izviđački sistem “Penicilin”, za koji veruje da će biti efikasan protiv ukrajinske klasične i reaktivne artiljerije.

Nekoliko najnovijih ruskih artiljerijskih izviđačkih sistema “1B76 Penicilin” već se uveliko testira u borbenim uslovima u Ukrajini. U Moskvi tvrde da su ovi sistemi već pokazali visoku efikasnost u protivbaterijskoj borbi.

“Penicilin” je namenjen otkrivanju i špijuniranju vatrenih položaja topovske i reaktivne artiljerije, kao i protivvazdušnih i taktičkih raketa. Sistem je konstruisan i proizveden u koncernu “Vega”, koji je u sastavu “Roselektronike”.

– “Penicilin” uspešno otkriva i položaje protivničkih minobacača, višecevnih raketnih sistema i lansirnih položaja protivvazdušnih i taktičkih projektila u radijusu do 25 kilometara – navodi generalni direktor “Roselektronike” Vjačeslav Mihejev.

Takođe, “Penicilin” snima akustične i termičke signale, pucnjavu i eksplozije i daje tačne koordinate lokacije neprijateljskih topova, haubica i reaktivnih lansera.

Mihajev naglašava da “Penicilin” vidi sve oko sebe i danju i noću, bez obzira na vremenske uslove. Posebno je značajno da funkcionisanje radara protivniku ne otkriva njegovu lokaciju.

“Penicilin” pronalazi topove i minobacače po novom principu kombinovanja toplotnog i zvučnog traganja koji protivniku ne daje mogućnost da ga daljinski “uguši”.

2 COMMENTS

  1. Mogli su da uzmu naše uređaje za zvukometriju, u par sekundi uređaj daje kordinate neprijateljske artiljerije i vraća vatru!!!

  2. Jeste li sigurni da su srbijanske vlasti spremne surađivati ​​s Rusijom po ovom pitanju?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here