Tanjug

Medicinska oprema, vredna više miliona evra, koja je kao pomoć stigla u Srbiju je lična pomoć šeika Mohameda bin Zajed al Nahjana i dovoljna je za jednu celu kovid bolnicu, istakao je predsednik Aleksandar Vučić, koji je dočekao avion sa opremom na vojnom aerodromu u Batajnici.

– Stiglo je mnogo najkvalitetnijih mašina. Jedna magnetna rezonanca sama teška je 14 tona. To su sprave od milion evra. Slajsni skener, pokretni slajsni skener, rentgen aparati, respiratori, kako obični, tako i hajflou. Poslal su i 30.000 skafandera, pa do svakakve vrste potrošne robe. To je višemilionska pomoć – rekao je on.

Vučić je kazao da je to pomoć koja Srbiju ne košta ni dinara, čak je i prevoz organizovao veliki prijatelj Srbije iz Ujedinjenih arapskih Emirata, šeik Mohamed.

– Ovo nismo ničim zaslužili osim prijateljstva koje imamo sa njim. Ovo je dovoljno za opreme za jednu kovid bolnicu – dodao je on.

Vučić je najavio da dobijena oprema sada ide u magacin, odakle će biti podeljena bolnicama i kliničkim centrima širom Srbije, gde bude najpotrebnije.

– Beskrajno mu hvala na svemu. Oni su rešili pitanje vakcina i mnogo drugoga pre drugih u svetu, jer su ulagali i imali viziju ljudi koji vode tu zemlju – dodao je Vučić.

On je naveo da će jedan 64-slajsni CT skener biti u VMC Karaburma.

Podsetio je da je ovo drugi avion sa medicinskom opremom koji je stigao iz Emirata.

– Oprema i pomoć koja nam mnogo znači. Samo jedna magnetna rezonaca je teška 14,5 tona, zamislite šta je sve stalo u ovaj avion – rekao je Vučić.

Otpravnik poslova Ambasade UAE u Beogradu istakao je da je oprema stigla kao pomoć i podrška prijateljskoj Srbiji da prevaziđe krizu sa koronom.

– Da joj pomognemo da sve ovo prevaziđe, da se izbori sa opakim virusom i nadamo se da se ceo svet osloboti ove pošasti – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here