Tanjug
Ričard Grenel

Srpski radio Čikago, “zlatni most koji spaja Ameriku i Srbiju, Srbe u Americi i matici”, obeležio je 25 godina rada u Manastiru Gračanica u Libertvilu, a tim povodom na svečanosti govorili su episkop Longin, Ričard Grenel i kongresmen i član srpskog kokusa Frenk Mrvan.

Episkop Novogračanički i srednjezapadnoamerički Longin ocenio je da Srpski radio Čikago “kao najpostojaniji i najprominentniji medij u srpsko-američkom rasejanju”, ima veišestruki značaj i doprinos.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Miorad Ravasi podsetio je da je Radio “most koji spaja Srbe i sve srpske prijatelje bez obzira gde se oni geografski nalazili”.

“Misija Radija posvećena je baštinjenju svih vrednosti koje su očuvale i nastavljaju da čuvaju slobodarski, tradicionalni duh srpskog naroda, kroz obrazovanje, kulturno nasleđe, umetnost, sport, muziku, kao i politička zbivanja u matici i rasejanju”, navodi se u saopštenju tog radija, kojem je vladika Longin uručio Orden Svetog Mardarija, ustanovljen u znak sećanja na prvog srpskog episkopa na američkom tlu.

Izaslanik bivšeg americkog predsednika Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel poslao je poruku Srbima u SAD podsećajići ih na dostignuća Srpskog radija i njegovom značaju za americke Srbe.

Kongresmen Frenk Mrvan rekao je da je prva stvar koju je učinio kao novoizabrani kongresmen bila komunikacija sa Srbima i srpskim ambasadorom u SAD, i da se saradnja nastavlja kroz Srpski radio Čikago.

Pukovnik Daglas Mekgregor poručio je da taj Srpski radio, koji je oličenje slobode govora u vremenima kada je to postalo vrlo izazovno, mora nastaviti svoju misiju.

“Srpski Radio Čikago nastaviće da bude izvor slobode misli i govora”, rekao je Ravasi i dodao da je Radio od turbulentnih godina rata i bombardovanja, pa sve do današnjih dana svetske krize, pandemije, i često napetog politickog stanja, kako u matici tako i u rasejanju, postojano na braniku otadžbine i uvek i prvenstveno uz svoj srpski narod.

Srpski radio Čikago jedini je srpski program koji se emituje svakog dana, pokriva širu teritoriju Severne Amerike i mali deo južne.

U Sjedinjenim Američkim Državama od 2000. godine radi i Srpska Televizja USA, Radio Avala, a postoje i brojni informativni portali kao što su Čikago Glasnik, Majami Glasnik i mnogi drugi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here