K. Nedeljković
Nevoljama nikad kraja: David Dimitrijević sa majkom Snežanom

Muke kroz koje skoro neprestano prolazi 11-godišnji David Dimitrijević iz Surčina, teški srčani bolesnik, ali i njegova samohrana majka i sestra, dirnule su u srce i plemenite čitaoce “Vesti” sa dva kraja sveta. To su potvrdile novopristigle donacije od 200 evra dobrotvora Ljubiše Stanića iz Monreala, ali i dar od 161 dolara bračnog para Slavice i Slavka Dragićevića iz Melburna.

Ne časeći časa, naša ekipa je ovu podršku i pomoć odmah prosledila na njihov račun, kako bi mali David, ali i njegova sestra Nada imali sve što im je neophodno, budući da teško breme nemaštine i bolesti svako malo pritiska ovu porodicu.

– Bukvalno smo ostali bez dinara u kući. Ni sama nisam znala šta ću i kako ću se snaći za lekove Davidu koji su mu neophodni, jer smo upravo po ko zna koji put ove godine, izašli iz bolnice. Davidu nije bilo dobro, pa su morali da mu urade detaljne analize zbog lošeg disanja. Sada ćemo imati dovoljno za to, ali i za hranu, račune i pojedina dugovanja. Možda ću uspeti da nađem i neku polovnu veš-mašinu koja mi je preko potrebna. Koliko smo samo zahvalni na ovim darovima, teško je i opisati. Stižu nam u više nego dobar čas. Bog bolagoslovio naše dobrotvore. Neka ih zdravlje i svaka sreća u životu uvek prati – rekla je u dahu majka Snežana.

Prema njenim rečima, mališani su za sada dobro. Školski raspust su proveli mahom u izolaciji, bojeći se korona virusa koji bi mogao da ih ozbiljno uzdrma, obzirom na njihovo i ovako načeto zdravlje. Posebno Davidovo.

– Nabavka lekova, koje moramo posebno da plaćamo, uvek nam stvara dodatno opterećenje, jer kada od socijalne pomoći koja iznosi oko 100 evra, moram da izdvojim za kiriju 40 evra i još 60 za lekove, ne ostaje ništa za život. Da nije bilo dobrih ljudi, komšija i Davidove učiteljice, ne znam ni sama šta bi sa nama bilo. Snalazimo se kako umemo i znamo. Volela bih da mogu da radim, ali to je nemoguće zbog Davida kome je zdravstveno stanje narušeno od rođenja i otuda su naše muke neprestane – iskreno će majka Snežana, čijem je sinu još kao bebi ugrađen pejsmejker.

Teška situacija Dimitrijevića, majke Snežane i njene ćerke Nade i sina Davida, dodatno je otežana zbog saznanja da se prodaje kuća u kojoj trenutno žive, a oni nemaju gde.

– Mnogo bi nam značilo da ovde ostanemo, najviše zbog Davida, škole i njegove učiteljice koja nam je u komšiluku, budući da David zbog bolesti ne može da ide u školu. Zato strepimo od prodaje kuće, jer bi za nas to značilo i da se nađemo na ulici – kaže zabrinuto Snežana.

Da se Dimitrijevići svako malo nađu u problemu, možda najbolje govori i činjenica da o njihovim nevoljama pišemo više od pet godina. Za to vreme, mali David je nažalost nekoliko puta bio i životno ugrožen, a prošle godine je imao komplikovanu operaciju zamene baterije pejsmejkera zbog čega je proveo nekoliko meseci u bolnici.

Pomoć dobrih zemljaka, bila je njihov jedini oslonac i uzdanica. Zato veliko i od srca hvala svim dobrotvorima i u ime “Vesti” koji su imali razumevanja za njihove muke i pružili im iskrenu podršku, koja im je uvek stizala u pravom momentu.

Kontakt za pomoć

Plemeniti čitaoci “Vesti” ukoliko ste u mogućnosti i želite da pomognete malom Davidu Dimitrijeviću i njegovoj majci Snežani i makar malo olakšate tešku svakodnevicu, možete stupiti u kontakt sa njima telefonom: +381 61 237 53 99 i dogovoriti se oko načina slanja i dostave pomoći. Adresa je: Željeznička br. 71, Surčin, Srbija, a tu je i broj tekućeg računa (Banka Inteza) 160-5700100704765-59.

Lična arhiva

Svako dobro joj želimo!

Deo donacije od 200 dolara koju je Rajka Tarlać iz Sidneja nedavno uputila i svojoj štićenici Milici Đorđević (14) iz Prizrena i njenoj samohranoj majci Evici prosleđena je na zadatu adresu. Imajući u vidu da dobra Rajka Milicu ni za jedan praznik nije “preskočila”, to za Milicu i njenu mamu Evicu i ovaj dar ima posebno značenje.

– Pre svega, želimo da se zahvalimo od sveg srca Rajki što neprestano misli na nas i nesebično nam pomaže već godinama unazad. Malo je reći da joj želimo svako dobro od Gospoda. Novac ovog puta nećemo moći odmah da podignemo. Preuzećemo ga prvom prilikom kad budemo išle u Mitrovicu, a dobro će nam doći za najosnovnije. Milica se u međuvremenu privikla na onlajn nastavu i učenje na daljinu. Prvo polugodište je završila skoro sa svim peticama, na šta sam veoma ponosna. Ipak, nedostaju joj drugari iz gimnazije, ali nažalost situacija je takva kakva je, i za sada svi moramo tome da se priklonimo – kazala je Evica Đorđević.