Z. Vicelarević
NA PROMOCIJI SU ČITANI STIHOVI: Zlata Ikanović, Ljubiša Simić, Ljubiša Tiša Stanković i Tatjana Milanović

U organizaciji Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta u gradu na Majni su predstavljene dve knjige poezije “Čovek kameni” i “Zapis” Ljubiše – Tiše Stankovića iz Kronberga.

Prisutne je pozdravio Ljubiša Simić, predsednik UP Sedmica, koji je publici predstavio autora dveju knjiga publici. Govoreći zbirci poezije “Zapis” rekao je da Stanković piše o ljubavi, smrti, prolaznosti, zavičaju, pravdi, lepoti, stvaranju.

– U poeziji Ljubiše – Tiše Stankovića u središtu književnog interesovanja je čovekov intimni svet koji je bogat, raznovrstan i u isto vreme protivrečan. Ali Ljubiša ne zapostavlja ni spoljašni svet, bilo kao autonomni tematski krug, bilo kao refleks ličnog i intimnog. On ima za predmet univerzalna i svevremena pitanja, htenja, raspoloženja i osećanja.

O zbirci pesama “Čovek kameni”, govorila je Tatjana Milanović:

– Ova knjiga je lirska zbirka, šarolika po motivima i pesničnikim vrstama. Ima u njoj misaonih, ljubavnih ali i deskriptivnih u kojima je deskripcija samo okvir za neku pesnikovu priču, često intimnu, ljubavnu. Ono što je zajedničko i naglašeno je pesnikova izrazita humanističnost i otvorenost, optimističan ton, želja da svojim savetom pomogne svome bližnjem, te istupa kao filantrop i iskreni vernik – hrišćanin. Tiša se motivom čežnje za nama nepoznatom dragom čije bi mu prisustvo učinilo more modrijim, a noć svetlom, čini strast koju oseća prema ženi gotovo opsesivnom – rekla je između ostalog Tatjana Milanović.

Pesme i odlomke izabranih pesama čitali su Zlata Ikanović i autor Ljubiša Tiša Stanković, koji je za Vesti izjavio da je jedna zbirka nastala 2020. a druga godinu dana kasnije.

– Zbog pandemije su izostale pojedine promocije pa ih sada predstavljamo zajedno. Obe zbirke su čista lirika i opisuju moj život i moj stil pisanja. Knjiga “Čovek kameni” oslikava dva čoveka u jednom. Kada čovek postane kamen on postaje hladan, zao i zločest. Međutim, postoji i ona vrsta kamena koja je samo kamen, onaj pored puta gde čovek sedne da se odmori, da zaštiti nešto. Između ta dva kamena sam povukao paralelu. Kamen može da bude hladan i inje da pretvori u led, a može da bude i vreo i da inje pretvori u paru. “Zapis” je trag našeg života, postojanja, bitisanja. Nešto što ostaje iza nas, zapis. Ostaje ime u tom zapisu. Tu su obuhvaćeni svi segmenti mog života, moje večne teme, ljubav, ljubav i ljubav – rekao nam je Ljubiša Tiša Stanković.

Dragica i Dragan Radojević

Sportista, muzičar i pesnik

– Promocija je bila u pravom smislu reči fantastična. Obogaćeni smo za novu poeziju koju nam je Tiša priredio u obe knjige. Tišu već poznajemo kao vrsnog muzičara, sportistu, a večeras je još jednom dokazao da je i izuzetan pesnik. Oba njegova nova dela su nam se dopala, sudeći po onome što smo večeras čuli. Veoma lep utisak ostavila pesma “Baš” iz zbirke “Čovek kameni” – rekli su nam Dragica i Dragan Radojević iz Frankfurta.

Maštovito

– Prisustvovali smo zaista izuzetnom kulturnom događaju. Tiša Stanković je pokazao svoju maštovitost i svoj talenat za stvaranje i pisanje ljubavnih pesama i pesama sa drugom tematikom. Svaka knjiga je izuzetna celina. Meni se posebno dopala zbirka pesama “Zapisi” i prema recenzijama koje smo čuli smatram da je veoma kvalitetna. Preporučio bih široj publici na čitanje obe knjige – rekao je Dragan Vasiljević, Zaječarac iz Frankfurta.